Povodom izvještaja Freedom House-a

Demokratski savez Kosova ocenio je izvještaj Freedom House-a o korupciji kao uznemirujući i podsjetio da su u više navrata tražili formiranje istražne komisije koja bi ispitala sve optužbe.

“LDK smatra da je izvještaj Freedom House-a, isti kao i izvještaj američkog State departmenta, uznemirujući iz razloga zbog kojih smo i sami više puta pokrenuli pitanje iz ovog izvještaja i tražili da se preduzmu konkretne mjere kako bi se razjasnili korupcioni poslovi”, navodi se u saopštenju LDK sa njihove Facebook stranice.

Ova partija upozorava da je izvještaj Freedom House-a uslijedio nakon Izvještaja State departmenta u kome se navodi da korupcija u vladi “i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost na Kosovu”.

“Od ukupno sedam poena u borbi protiv korupcije, Kosovo je ocjenjeno sa samo 2,25. To još jednom dokazuje da za vrijeme ove vlasti nije postojala borba protiv korupcije”, stoji u saopštenju.

Posebno se apostrofira afera u Ministarstvu trgovine u vezi sa državnim rezervama zbog čega je LDK već tražila da se u parlamentu formira istražna komisija u vezi sa procedurama za snabdjevanje i upravljanje državnim rezervama, kao i moguće zloupotrebe sa državnim rezervama.

“Ali nije bilo volje poslanika funkcije da se ovaj skandal rasvjetli, a danas je ovaj skandal dio izvještaja. Dakle, svi su shvatili da se vlast bavi propagandom, a ne se bori protiv korupcije”, zaključuje LDK.

Izvor: Kosovo Online