Iseljavanje se nastavlja

Iseljavanje stručne radne snage, posebno iz zdravstva, usljed vizne liberalizacije sa EU, se nastavlja na Kosovu, a prema predsjednici Komore medicinskih sestara Nexhmije Gori u prva tri mjeseca ove godine izdato je 90 licenci za medicinske sestre za zapošljavanje u inostranstvu.

Gori smatra da će se zdravstveni sistem Kosova ubrzo suočiti sa nedostatkom medicinskih sestara.

"Ove godine je vanredno povećanje u prva tri mjeseca odlaska radnika, do sredine marta je izdato oko 90 neplastifikovanih licenci i oko 18 sertifikata za rad u inostranstvu. Što znači da se za prva tri mjeseca taj broj značajno povećao u odnosu na prošlu godinu. Tvrdim da će se taj broj i dalje povećavati, jer liberalizacijom viza sada medicinske sestre i babice i drugi zdravstveni radnici imaju priliku da posjećuju zemlje regiona da vidi uslove rada. Za godinu dana će se tačno vidjeti koliko ih je emigriralo u zemlje regiona", rekla je ona za Ekonomiju onlajn.

Platama koje imaju medicinske sestre, ističe, nemoguće je pokriti mjesec dana, s obzirom cijene koje su svakim danom sve veće.

Ocjenjuje da su životni strandard i uslovi rada u razvijenim zemljama mnogo bolji nego na Kosovu te da oni koji odlaze nastoje da sa sobom "povuku" i ostale članove porodice.

"Svako od nas želi bolji životni standard, lakše uslove rada, bolju platu. Treba preduzeti mjere da se odlazak zdravstvenih radnika zaustavi. Ova pojava se može sprečiti povećanjem plata i obezbjeđenjem boljih uslova za rad. Medicinske sestre, babice i drugi zdravstveni radnici takođe treba da budu uključeni u donošenje odluka", rekla je Gori.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online