Trend

Predsjednica Komore medicinskih sestara Kosova (OIK) Nexhmije Gori, je u izjavi za Ekonomiju Online rekla da je u prva tri mjeseca ove godine izdato 90 neplastificiranih licenci za medicinske sestre, licenci koje im služe za zapošljavanje u inostranstvu.

Uzroka je, prema njenim riječima, mnogo, počev od plata i uslova za rad.

Ona ocijenjuje da će ovaj broj nastaviti da raste usljed liberalizacije viza, gdje će se, prema njenim riječima, zdravstveni sistem na Kosovu veoma brzo suočiti sa nedostatkom medicinskih sestara.

"Prošle godine sam se već izjašnjavala, iznjela sam statistiku, ali ove godine je vanredno povećanje u prva tri mjeseca. Do sredine marta je izdato oko 90 neplastifikovanih licenci i oko 18 sertifikata etičkog kodeksa. To znači da se za prva tri mjeseca taj broj značajno povećao i tvrdim da će se taj broj i dalje povećavati, jer usljed liberalizacije viza, sada medicinske sestre i babice i drugi zdravstveni radnici imaju priliku da posjećuju zemlje regiona, da vide kakvi su uslovi za rad“, rekla je ona.

Gori je dodala da je nakon poskupljenja nemoguće da plate medicinskih sestara izdrže tokom cijelog mjeseca.

"Sa platama koje imaju medicinske sestre nemoguće je premašiti mjesec dana, s obzirom na razvoj i cijene koje su svakim danom sve veće. Uslovi za rad, nova prilika, životni standardi, naravno, u razvijenim zemljama su mnogo privlačniji i oni koji sami migriraju imaju priliku da privuku svoju djecu i njihove porodice. Svako od nas želi bolji životni standard, bolje uslove za rad, bolju platu“, rekla je ona.

Ona je naglasila da treba preduzeti mjere da se njihov odlazak zaustavi.

Prema njenim riječima, ova pojava se može spriječiti povećanjem plata i obezbjeđenjem boljih uslova za rad.