Pitanje dinara

Kandidat Demokratske partije Kosova za premijera Bedri Hamza izjavio je da je odluka Centralne banke o zabrani upotrebe dinara legitimna, ali da je sporno to što je Vlada Kosova povlačenjem naglog poteza po tom pitanju iznenadila međunarodne partnere.

Hamza smatra da implementaciju te odluke, kao i ostale zakonske obaveze, treba sprovesti tako da svi građani imaju priliku da se pripreme.

"Ne treba da iznenađujemo naše partnere, da preduzimamo akcije bez jasnog plana, moram da pronađem trenutak kada odluke treba da se dese", naveo je Hamza za Gazetu blic.

Primjećuje da se, na osnovu svega što se događa, nakon dva mjeseca, vidi se da je odluka o ukidanju dinara postala "tema svih rasprava".

"Svijestan sam da su odluke suverene, da se mora poštovati zakon, ali moraju se primjeniti što je moguće bolje uzimajući u obzir vrijeme sprovođenja, kako bi građani imali priliku da naprave svoje planove i da ne budu dovedeni u neprijatnu situaciju", rekao je Hamza.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka političke volje u Srbiji, odluka o ukidanju dinara na Kosovu se zakomplikovala.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic