Nacionale

Bedri Hamza je vjerovatno kosovski zvaničnik koji je primio najviše zapadnih diplomata u svom uredu tokom prošlog mjeseca, piše Nacionale. Kandidat PDK za premijera se u roku od mjesec dana sastao sa osam ambasadora evropskih zemalja, koji su akreditovani na Kosovu, i šefom Kancelarije EU na Kosovu.

Do sada je u svom kabinetu primio ambasadore Francuske, Velike Britanije i ambasadore nekoliko drugih evropskih zemalja, dok se u aktivnostima van kancelarije susreo sa ambasadorom Njemačke i EU na Kosovu.

Kandidat PDK za premijera, koji je i gradonačelnik opštine Mitrovica, pokazao je da je sa gostima razgovarao o temama koje su važne za Kosovo. Centralna tema ovih sastanaka bila je politička i ekonomska situacija na Kosovu, Hamzini planovi za buduću vladu i članstvo Kosova u Vijecu Evrope.

Posljednji gost kojeg je Hamza primio bio je ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero.

“Plodan razgovor sa ambasadorom Francuske Olivijeom Geroom o odnosima i međudržavnom prijateljstvu Kosova i Francuske, za brigu svih građana naše zemlje. Kosovo je blagosloveno svojim saveznicima, koji su uvijek bili uz nas i podržavali nas. U budućnosti ćemo razmotriti sve mogućnosti koje imamo za povećanje međusobne saradnje, u mnogim privrednim i kulturnim projektima. Zamolio sam ambasadora Olivijea Geroa za diplomatsku i političku podršku za članstvo Kosova u Vijecu Evrope. Kosovu je potrebna bliska saradnja i koordinacija sa svojim partnerima, da sigurnim koracima nastavi svoj evropski put“, napisao je Hamza na svom Facebook profilu.

Dva dana ranije sastao se i sa još pet evropskih ambasadora, sa kojima je razgovarao o procesima integracije Kosova.

Navedenim ambasadorima Hamza je predstavio i svoje planove za novu vladu koju namjerava da vodi nakon novih izbora.