‘Budi se’

Politički analitičar Shkeljzen Maliqi kaže da je predsjednica Vjosa Osmani bolji sagovornik zapadnim ambasadorima i emisarima od Albina Kurtija i da je njena pozicija da Kosovo treba da ispuni sve obaveze iz dijaloga sa Beogradom i da pokušava da bude konstruktivna u tom smislu.

“Kurti je dao saglasnost za Ohridski sporazum i za mjere implementacije ali se na tome ne radi kako su to zamislili strani faktori, naročito EU i Osmani pokušava da bude konstruktivna, mada je i sam Kurti pomalo reterirao. On je računao da će dobiti tu igru sa Vučićem, da se ne formira ZSO jer je cijelu karijeru gradio protiveći se tome. Sada je, međutim, posljednji trenutak da se to raščisti. Možda ima još prostora nekih mjesec, dva, ako ne da se odmah formira ZSO onda da se barem krene sa tim. Oko tog pitanja uvijek ima nekih zastoja, a ono može brže da se riješi. Čini se da je adresa na koju svi sada vrše pritisak - Vjosa Osmani”, kaže Maliqi.

Povodom tri godine mandata Osmani na mjestu predsejdnice Kosova, Maliqi podsjeća da je ona mnogo doprinjela da Kurti dobije izbore 2021. godine sa ubjedljivih više od 50 odsto glasova zato što je pocepala svoju partiju, Demokratski savez Kosova na dva dijela. Kako kaže, skoro pola onih koji su bili sa njom bili su glasovi protiv Hashima Thacija kao stare garde političara.   

“Vjosa je predsjednica koja nikome nije pravila mnogo problema, ali je posljednjih godinu dana počela da se ‘budi’. Tu je i uticaj zapadnih faktora koji su imali dosta problema sa Kurtijem zbog stalnog izazivanja tenzija prema Srbima na sjeveru i sve te bezbjednosne krize su dolazile zato što Kurti nije htio da sačeka ili da se dogovori najprije sa ambasadorima i sa velikim silama kako da se primjene neke mjere koje su ranije dogovorene, poput tablica. Osmani je postala bolji sagovornik zapadnim ambasadorima i emisarima koji dolaze. To je sad neka nova igra jer je očigledno da će biti izbora. Svakako će ih biti za 11 mjeseci a možda bude i prijevremenih”, kaže Maliqi.

On podsjeća da je Osmani prije dva mjeseca rekla da vlada Albina Kurtija i ona često imaju različita gledišta po određenim pitanjima, ali da nije “talasala mnogo”.

“Vjerovatno je mislila da je za nju to korisno jer je Kurti dobio na popularnosti populističkom pričom: 'mi osvajamo sjever', koja je njoj možda izgledala kao da će izazvati štetu kod njenih glasača. Sad je to međutim postalo ozbiljno pitanje i zbog sankcija EU i zato što diplomate neće da se susreću sa Kurtijem i ona je počela da bude zamjena. Vidjećemo kako će se to rasplesti”, kaže Maliqi.