U to nema sumnje

Visar Azemi iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) izjavio je da će premijer Albin Kurti voditi Kosovo na izbore na jesen ove godine, rekavši da "nema više šta da ponudi", prenosi Koha.

Prema riječima člana Predsjedništva LDK, njegova partija se takmiči sa Pokretom Samoopredjeljenje za prvo mjesto, "a ne sa PDK za drugo mjesto".

"Veoma je kontroverzno ponašanje premijera kada je bio u opoziciji sa akcijama koje preduzima danas na vlasti. Danas smo od ovakvog oblika vlasti obdareni sankcijama koje su ugušile naš razvoj. Za manastir Dečani, Kurti se tome oštro protivio i vrlo lako je napravio ovaj ustupak. To je drugi Albin Kurti", smatra.

Prema Azemijevim riječima, Kurti je u velikim problemima zbog međunarodnog pritiska da ispuni preuzete obaveze.

"Kurti neće produžiti svoj mandat do februara, jesen bi mogla biti Kurtijeva opcija da povede zemlju na izbore. On je u velikoj nevolji od pritiska međunarodne zajednice da ispuni svoje obaveze... Abdixhiku je kandidat LDK za premijera, u to nema sumnje. On sve vrijeme radi sve što je potrebno", naveo je Azemi.

Prema njegovim riječima, LDK će pobjediti u izbornoj trci "a onda će razmišljati o formiranju vlade".

"Fokusirani smo na to da ubedimo biračko tijelo da glasa za LDK...Kurti nema više vremena, ljudi su videli šta je uradio", istakao je.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore