Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Gashi ocjenjuje da je premijer Albin Kurti promjenio tok dijaloga sa Srbijom i da je uvjeren u pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, koje, kako dodaje, raspisuje isključivo da bi opipao puls opozicije i provjerio koliko su njegovi protivnici spremni za taj proces, prenosi Gazeta blic.

"Sa Albinom Kurtijem se promjenio i tok dijaloga sa Srbijom, ako to ne prihvatimo, onda živimo u iluziji. Kurtijevu spremnost da izađe na izbore ne vidim kao predaju. Ne vjerujem da Albin Kurti misli da je Kosovu potrebna bilo kakva politička destabilizacija, da bi došlo do novih izbora. Ovo je politički metod da se izmeri puls opozicije i vidi koliko je spremna za izbore", rekao je Gashi.

Govoreći o evropskim integracijama, Gashi kaže da je aktuelna vlada postigla djelimičan uspjeh.

"Što se tiče uspjeha u evropskim integracijama, on je bio djelimičan. Međutim, to se nije desilo zbog bilo kakvog problema sa nama, već više kao rezultat novonastale situacije u Ukrajini", ocjenjuje on.

Smatra da je vlada Albina Kurtija pokazala profesionalizam tokom tri godine vlasti, ali da su pojedine oblasti u razvojnom zaostatku.

"U ove tri godine vlade Kurti je radio sa veoma profesionalnim pristupom, ali je bilo i kašnjenja u nekim oblastima unutrašnje politike, kao što su zdravstvo i obrazovanje", rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic