Odgovorna

Premijer Albin Kurti rekao je da se vlasti spremaju da optuže Srbiju za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

Kurti je zatražio od Državnog tužilaštva da maksimalno radi kako bi se procesuirali i kažnjavali odgovorni za zločine tokom rata, za koje postoje živi svjedoci.

"Čak i Ministarstvo pravde i moji pravni savjetnici, zajedno sa međunarodnim ekspertima, pripremaju se da optuže Srbiju kao državu odgovornu za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, a to su ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid", rekao je on 30. marta tokom odavanja počasti u Glogovcu.

Kurti je dodao da se ovaj proces nastavlja, a kada bude nešto konkretno javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Kurti je ranije izjavio da Kosovo namerava da tuži Srbiju za genocid, za period poslednjeg rata u zemlji. On je 2021. godine izjavio da će takva tužba biti pokrenuta pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Međutim, stručnjaci za međunarodne poslove ranije su rekli Radiju Slobodna Evropa da samo zemlje koje su članice UN-a mogu podnijeti zahtjev ICJ-u. Stoga su neki od njih rekli da bi Kosovo moglo da pokrene takav slučaj pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS).

ICJ, sa sjedištem u Hagu, odlučuje o sporovima između država, dok MKS goni pojedince za ratne zločine.

Odluke ICJ-a su konačne i na njih se ne može uložiti žalba, ali sud ima malo ovlaštenja da ih izvrši.

Inače, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, u posljednjem ratu na Kosovu 1998/1999. godine ubijeno je oko 13.500 ljudi.