Zabrinut zbog oglušavanja

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je danas tokom onlajn konferencije da ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i time onemogućava Ameriku da ubedi partnere da podrže Kosovo u međunarodnoj areni.

Escobar se osvrnuo na izjavu ambasadora SAD na Kosovu Jeffa Hoveniera da je trenutno teško za SAD da se zalaže za Kosovo u međunarodnoj areni.

"Put ka EU i Nato vodi preko zemalja koje nisu priznale Kosovo. Te zemlje bi željele da vide napredak u pitanjima vezanim za dijalog. Ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partner i onemogućava SAD da ubedi partnere da podrže Kosovo", rekao je dodajući da je zabrinut zbog oglušavanja Kosova na zabrinutost SAD.

Escobar je novinarima preneo da se nalazi u Briselu, gdje ima sastanke sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, kao i predstavnicima Nato, te da potom ide na Kosovo, "gdje će se u razgovorima fokusirati na posljedice i moguća rješenja za nekoordinisane mjere ukidanja dinara".

Zatim će, najavio je, otputovati u Beč, gdje će imati razgovore sa OSCE-om, odakle putuje u Crnu Goru da pruži podršku novoj vladi i njenom evropskom putu. U Vašingtonu, po povratku sa Balkana, on će, kako je najavio imati iduće nedjelje razgovore sa Kvintom o svim tim temama.

Podvukao je da putuje na Kosovo u kritičnom trenutku i da želi da pokušava da navede Kosovo da se vrati primjeni Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"SAD smatra da ne postoji druga alternativa dijalogu. Dijalog je bio mehanizam kroz koji su riješeni mnogi problemi, i dalje je glavni mehanizam za rješavanje izazova. Pozivam obe strane da poštuju i primjene sve što je dgovoreno, i implementiraju Briselski i Ohridski sporazum, kao i da pokažu dobru volju izbjegavanjem mjera koje bi dovele do tenzija i neprimjene tih obaveza", naglasio je Escobar.

Istakao je da su SAD zabrinute zbog implementacije odluke Centralne banke Kosova iz pet razloga.

"Čujemo za mnoge probleme sa kojima se suočavaju građani Kosova koji zavise od plaćanja iz Srbije i pozivamo Vladu Kosova da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice. Prvi razlog za zabrinutost je brzina implementacije odluke. Mi ne govorimo o legitimnosti mjere, već njenoj primjeni. Jednoj Francuskoj je trebalo godinu dana za uvođenje eura, a Kosovo mjeru CBK primjenjuje za tri nedjelje na sjeveru. Dalji razlog za zabrinutost je što Vlada Kosova nije ponudila nikakvu alternativu za dobijanje para onima koji zavise od tih sredstava. Treće je što nije razgovarano sa pogođenom populacijom. Četvrto je što je dvije nedjelje prije najave odluke Kosovo zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana u Skoplju dogovorilo da će do kraja godine biti usvojeni mehanizmi plaćanja. A peto je što Vlada Kosova ne dopušta međunarodnoj zajednici da joj pruži pomoć u rješavanju tog problema koji je izazvao haos u ekonomiji Kosova", rekao je on.

Ponovio je da na evropskom putu dijalog nema alternativu, posebno za Kosovo kojem je najvažnije da dobije više priznanja od evropskih država.

"Dijalog je veoma važan za Kosovo, prihvatili to ili ne. Mi podržavamo dijalog u kojem je EU čak ponudila i direktna rješenja, kao što je nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština", objasnio je Escobar.

Istakao je da je EU ponudila mnoge opcije kako bi dijalog bio uspješan za obe strane.

Upitan šta je Vlada Kosova SAD rekla u vezi prijedloga nacrta statuta za ZSO odgovorio je da nikada nije dobijen potpun odgovor da li su ga prihvatili.

"Teško razumijemo zašto treba da ide na ustavnu provjeru. Da budemo jasni ZSO neće biti nikakva druga Republika Srpska, država u državi. Nema ništa u statutu što bi dalo izvršna ovlašnjenja. ZSO je samo mogućnost za opštine sa srpskom većinom da koordiniaraju lokalne usluge na srpskom jeziku za građane Kosova", ukazao je on.

Escobar je podvukao da je formiranje ZSO pravno obavezujuća preuzeta obaveza.

"Mislimo da bi problem oko pitanja dinara bio riješen ZSO. U prijedlogu nacrta statuta ZSO koji je predala EU stoje i mjere koje predviđaju transparentni transfer novca iz Srbije po zakonu Kosova. ZSO bi riješio problem dinara. Želimo da Kosovo što brže napreduje po tom pitanju", poručio je on.

Upitan za posljedice za Kosovo i Srbiju ako ne primene dogovorene sporazume iz Brisela i Ohrida, Escobar je rekao da je primarna odgovornost na Kosovu da napreduje sa preuzetim obavezama u vezi formiranja ZSO.

"Videli smo korake u omogućavanju prava na peticiju. Čekamo na obe strane da učine više u dijalogu. Od Srbije očekujemo da preuzete obaveze postanu pravno obavezujuće i ireverzibilne. Želimo da vidimo više od obe strane", ukazao je on podsjećajući da primjena sporazuma određuje i evropski put.

Na pitanje o odnosu SAD sa Vladom Kosova, kazao je da je partnerstvo SAD i Kosova zasnovano na odnosu građana, i da ne zavisi od jednog čovjeka ili stranke.

"Ali bih rekao da trenutno imamo problem u komunikaciji sa premijerom i to nemaju samo SAD, već i EU, Nato, Velika Britanija i druge zemlje, kao što su Albanija, Sjeverna Makedonija. Imali smo blisko partnerstvo sa Kosovom i željeli bi da se ono vrati", dodao je on.

Naglasio je da se politika SAD prema regionu Zapadnog Balkana zbog rata u Ukrajini nije promjenila, ali je povećana hitnost da se riješe otvorena pitanja.

Escobar je kazao da su SAD za hitno rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, i da ne postoji nikakva politika koja predviđa žrtvovanje saveznika, a Kosovo je bitan partner, kako bi Srbija bila više integrisana u evropske strukture.

"Želimo da Srbija i Kosovo budu produktivni partneri evroatlantske zajednice i da imaju predvidive odnose. To je moguće samo kroz dijalog", podvukao je on.

Upitan da li postoji zabrinutost da Rusija preko Srbije radi na destabilizaciji regiona, Escobar je kazao da ono što se dešava na Balkanu nije nešto što je izazvano od Rusije.

"Problemi na Balkanu postoje već dugo među zemljama u regionu. Kroz rješavanje tih otvorenih pitanja nadamo se da nestaje i mogućnost za uticaj Rusije koja bi mogla region da iskoristi za izazivanje nestabilnosti", naglasio je on.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji rekao je da SAD očekuju da će nova vlada, nakon izbora, nastaviti politiku prethodne, politiku solidnog partnera, privrženog Nato članstvu i kandidata za prijem u EU, ali i borbe protiv korupcije.

U vezi Crne Gore, upitan za Demokratski front, kazao je da nije na SAD da odlučuju ko čini koalicionu vladu.

"Mi smo rekli da smo zabrinuti jer ne može biti neko partner u vladi koji osporava sve ono za šta se mi nadamo da će Crna Gora ostvariti, kao što su evroatlantske integracije. A to su snage koje su u prošlosti osporavale mnoge stvari, kao i priznanje nezavisnosti Kosova, te i reformske pakete važne za evropski put. Oni se nisu promjenili i nismo videli privrženost evroatlantskim vrijednostima. Zabrinuti smo što u vladi ima partner koji ne dijeli vrijednosti ostalih u koaliciji", zaključio je Escobar.

Izvor: Kosovo Online