Odgovor Vučiću

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da nijedna država ne može da određuje stratešku orijentaciju svojih suseda ni da ih sprečava da pripadaju bezbjednosnom savezu kojem žele.

Upitan za nedavnu izjavu predsjednika Aleksandra Vučića o "čekanju povoljnog trenutka", koja je u kosovskoj javnosti protumačena kao "aluzija na srpsku invaziju Kosova", Escobar je rekao da SAD "vjeruju da su sve zemlje slobodne da određuju svoju spoljnu politiku i da biraju svoje bezbjednosne saveze".

"Nijedna država ne bi trebalo da ima pravo veta na strateške orijentacije svojih susjeda", rekao je Escobar za kosovski portal Reporteri.

Vučić je prošle nedjelje, na komemorativnoj akademiji povodom godišnjice martovskih dešavanja na Kosovu 2004. godine, između ostalog govorio o neispunjenim obavezama Kosova u dijalogu sa Srbijom i tvrdio da je međunarodna zajednica naklonjena kosovskim vlastima uprkos tome.

"Nije problem, hoćete njih, nećete imati nas. Hoćete njih i njima da pomažete? Preživjećemo. Ali smo dovoljno naučeni i dovoljno pametni i hrabri i dovoljno toga smo naučili i iskustva stekli poslije svega što ste nam radili u prethodnih 25 godina, da sačekamo najbolji mogući trenutak i izborimo se za svoju priliku", kazao je Vučić.

Na tu Vučićevu izjavu juče je reagovao američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier, koji je novinarima rekao da SAD garantuju bezbjednost Kosova i izrazio uvjerenje da je NATO spreman i sposoban da zaštiti Kosovo. I predsjednica Kosova Vjosa Osmani i vlada Kosova reagovali su na tu Vučićevu izjavu koju su opisali kao pretnju.

Povodom ovonedjeljne izjave američkog ambasadora u Beogradu Christophera Hilla da je Srbija danas bliža NATO-u nego Kosovo, Escobar je za portal Reporteri rekao da SAD pozdravljaju pozitivan angažman Srbije sa NATO-om, ali je dodao da istovremeno naglašavaju da i Kosovo ima "odlične odnose" sa zapadnom vojnom alijansom.

"SAD pozdravljaju pozitivan angažman Srbije sa NATO-om. Istovremeno, naglašavamo da Kosovo ima odlične odnose sa NATO-om preko Kfora i NALT-a (Savjetodavni tim NATO-a za vezu) i da ima odlične bezbjednosne odnose sa mnogim saveznicima u NATO-u, uključujući SAD", kazao je Escobar.