Odluka u septembru?

Poslanici vladajuće stranke na Kosovu kažu da će Samoopredjeljenje biti prva partija koja će završiti pun mandat vlade i da će u septembru, prema izbornom zakonu, biti određen datum izbora, dok opozicija traži raspisivanje vanrednih izbora što prije, piše Reporteri.

Poslanici opozice kažu da su Vlada i premijer Kosova Albin Kurti izolovali Kosovo, te da su jedini spas vanredni izbori i dolazak novog premijera.

Opozicione stranke nekoliko mjeseci prije kraja vladinog mandata ističu potrebu za prijevremenim izborima, zbog, kako navode, lošeg upravljanja, prihvatanja štetnih sporazuma i narušavanja odnosa sa strateškim saveznicima.

Poslanik Samoopredjeljenja Armend Muja, sa druge strane, smatra da je da stranka opravdala podršku naroda.

„Od septembra, na osnovu zakona o izborima, predsjednik mora da konsultuje stranke o datumu izbora, ali ja lično smatram da bi bilo bolje da se završi mandat pa da još jednom daju primjer da je Kosovo svetionik demokratije. Potvrđeno je da Samoopredjeljenje ima podršku naroda i u tom slučaju smo spremni”, rekao je Muja.

Iz Demokratske partije Kosova kažu da neće glasati o međunarodnim sporazumima, kako bi sprečili rad skupštine do ostavke Vlade.

„Znate da već neko vrijeme PDK nije glasala ni za jedan međunarodni sporazum kako bi zemlja izašla na vanredne izbore, nema smisla da ova vlada nastavi sa radom kada se izolujemo na međunarodnom planu. Sve što radimo je da Kosovo odvedemo na vanredne izbore, potreban nam je novi premijer iz naših redova”, rekao je Abelard Tahiri.

Poslanik LDK Armend Zemaj kaže da bi vanredni izbori spasli Kosovo od krize u koju ga je, prema njegovim riječima, aktuelna vlast uvela.

“Izborna prevara sa demagogijom. Tri godine vlasti, nema napretka, nema razvoja, izbori su sada obavezni i to što prije kako bi Kosovo bilo spaseno od loše vlasti”, rekao je Zemaj.

Alijansa za budućnost Kosova već dugo traži predlog za izglasavanje nepovjerenja vladi. Poslanik ove stranke Pal Lekaj kaže da su izbori jedino rješenje za nastalu situaciju.

"Mi smo u izbornoj godini, izbori treba da se održe u avgustu ili septembru, što prije ova vlast ode, to bolje za Kosovo i građane", rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri