Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocjenio je kao uznemirujuću oštru izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Jamesa O'Briena da je Kosovo dovelo u pitanje partnerstvo sa Amerikom zbog odluke CBK o dinaru.

"O'Brienova izjava je uznemirujuća. Tu nema šta da se tumači. Želimo da nas Kosovo tretira kao partnera. O'Brien smatra da se zaustavljanjem dinara na Kosovu ruši partnerstvo sa SAD. Sada treba da postavimo pitanje zašto je to tako. Zašto ste pokvarili odnose Kosova sa SAD?“, izjavio je Konjufca.

Naglasio je da on to tumači činjenicom da je partnerstvo između SAD i Kosova očekivano i nije iznenađujuće, a da je problem u tome što Srbi treba da se naviknu na promjene.

„Srpska zajednica živi od dinara 24 godine. Kad se navikneš na nešto, to ti je svakodnevica. Ustaneš ujutru, odeš u samoposlugu, platiš tamo dinarima, na šalteru dobiješ platu, dobiješ penziju. Ceo tvoj život je dinar. On je simbol srpske zajednice koja živi na Kosovu. Ako zaustavite dinar, život će im se okrenuti naopačke", kazao je Konjufca.

Predsjednik Skupštine ističe da trenutno tenzije izazivaju protesti ljudi koji se protive odluci CBK.

"Ti penzioneri su izvedeni na proteste, to izaziva nemire. Sada ta napetost ugrožava bezbjednost Kosova, a ako bezbjednost bude ugrožena, sve može da izmakne kontroli. Kada situacija izmakne kontroli, Amerika ponovo preuzima najveću odgovornost. Ne za same tenzije, već moraju da vrate sve na pravi put. Oni to uvijek gledaju iz bezbjednosne perspektive", naveo je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express