Razjašnjeni stavovi

Evropska unija očekuje da će sljedeći sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, na temu mogućnosti korišćenja dinara na Kosovu biti "konačan za rješenje" na osnovu prijedloga specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kazao je za Radio slobodnu Evropu portparol EU Peter Stano.

Osvrćući se na posljednji sastanak u Briselu održan 25. aprila između glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija i Srbije Petra Petkovića, kada nije postignut dogovor, Stano je kazao da je, nakon što su obe strane razjasnile svoje stavove, evropski posrednik predstavio kompromisni prijedlog aranžmana za prelazno rješenje.

"EU poziva obe strane da prihvate ovaj predlog i ostaje spremna da bude domaćin završnog sastanka, ako se strane angažuju na konstruktivan način u vezi sa predlogom EU", rekao je Stano.

Očekuje se da će sljedeći sastanak na ovu temu biti u Briselu za dvije nedjelje. Petković je, nakon posljednjeg sastanka, rekao da naredna runda razgovora može biti održana 13. maja.

Nakon sastanka 25. aprila, Bislimi je rekao da novi Lajčakov prijedlog ima za cilj da usaglasi stavove stranaka u vezi sa finansijskom pomoći Srbije Srbima na Kosovu. On nije izneo konkretne detalje prijedloga, ali je rekao da bi Kosovo i Srbija trebalo da daju svoje mišljenje o njemu u narednih sedam dana.

Na dosadašnjim sastancima u Briselu na ovu temu izneto je više predloga za pronalaženje rješenja po kome bi Srbija mogla da vrši isplate korisnicima finansijske pomoći na Kosovu.

Novom uredbom CBK, dinar je zabranjen na Kosovu, odnosno euro je od 1. februara jedina valuta za plaćanje gotovinom.

Izvor: Kosovo Online/RSE