Poslanica Liste Guxo

Poslanica Liste Guxo Jeta Statovci komentarišući zahtjeve SAD i Evropske unije da se odloži primjena odluke Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara kazala je da pitanje valute ima ustavnu osnovu koja omogućava transparentnost i ne cilja na određene grupe društva, prenosi RTK.

"CBK je ustavni organ i to znači da ima svoju nezavisnost u svojim pravilima i odlukama u odnosu na svoja ovlašćenja. Sagledavajući te nadležnosti, koje imaju svoju osnovu ili u Ustavu Kosova ili u osnovnom zakonodavstvu CBK-a, preduzete su radnje da se ne kažnjavaju bilo kakve aktivnosti, već da se regulišu njene aktivnosti. Bilo da se radi o Vladi ili Skupštini, ovlašćenja uticaja u donošenju odluka su apsolutno ograničena zbog nezavisnosti koju uživa CBK", navela je Statovci.

Prema njenim riječima, radi se samo o proširenju zakonitosti i jačanju demokratije u društvu.

Upitana za zabrinutost koju je Srbija izrazila u vezi sa zabranom dinara i koja smatra da je Kosovo odgovorno ako dođe do egzodusa Srba sa Kosova, Statovci je rekla da ne iznenađuje što će Srbija "pokušati da ucjenjuje bezbjednosnim elementom u vezi sa Kosovom".

"I tu ucjenu koristi protiv EU i SAD, koje se trude da situacija bude što stabilnija i mirnija. Ali znamo da je Kosovo uvijek bilo faktor koji je doprineo miru", dodala je Statovci.

Izvor: Kosovo Online/RTK1