Sastanak sa Osmani

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius poručio je da Kosovo ima pravo da sprovodi svoje zakone, ali kad je u pitanju Uredba Centralne banke kojom se isključuje dinar za obavlajnje gotovinskih poslova, potrebno je da se to komunicira na adekvatniji način, prenosi Reporteri.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani naglasio da je važna deeskalacija kad se uvode nove mjere koje mogu uznemiriti stanovništvo.

"Svijesni smo da Kosovo ima pravo da sprovodi svoje zakone, ali deeskalacija uključuje i legitimne mjere u smislu uspostavljanja eura kao jedinstvene valute, ali to treba da se saopšti na odgovarajući način, kako niko ne bi bio uplašen ili dezinformisan", rekao je on.

Osmani je istakla da je Njemačka stajala uz Kosova u teškim periodima.

"Njemačka je bila uz nas ne samo u teškim periodima za narod Kosova, već i u procesu formiranja države i izgradnje države i nastavlja da bude naš jak saveznik, sve dok jačamo našu demokratiju i našu međunarodnu poziciju", rekla je ona.

Dodala je da je sa njemačkim ministrom odbrane razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa.

"Poseban osvrt je bio na to kako naše zemlje mogu dalje da unaprede saradnju u oblasti bezbjednosti i odbrane. Naša vojna saradnja je dinamična i u stalnom razvoju, uključujući vredan doprinos i posvećenost Njemačke u podršci KBS“, poručila je Osmani.

Ona je rekla i da je Kosovo pouzdan i posvećen partner Njemačke i Natoa, pominjući utočište Afganistancima, podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji.

"Sada je vrijeme da se Kosovo pridruži svojim partnerima kao članica Natoa, počevši od Partnerstva za mir. Takav korak bi pozitivno uticao na sigurnost, mir i stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana. Nažalost, državna politika Srbije konstantno osporava teritorijalni integritet Kosova i obavezuje se na akte agresije na Kosovo. Da bismo sprečili ove napade u budućnosti, potrebna nam je podrška Njemačke, kao i saveznika i partnera drugih evroatlantskih zemalja", naglasila je predsjednica Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri