Potpredsjednik LDK-a

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je da vlada premijera Albina Kurtija svakodnevno stvara krize i na taj način pojačava nacionalistička osjećanja na Kosovu, što direktno utiče na antievropsku orjentaciju, prenosi Glas Amerike.

„Ova vlada uz povećanje nacionalnog sentimenta smanjila je evropsko raspoloženje i proevropsku kulturu naroda Kosova. Kaznene mjere EU povećavaju antievropski osjećaj na Kosovu“, poručio je Haziri.

On je naveo da bi aktuelni lideri na Kosovu trebalo da se vrate bliskoj koordinaciji sa SAD, uključujući i pitanja poput odluke o zabrani prometa dinara, a ne da izazivanjem kriza utiču na međunarodne partnere.

"Kosovo mora da zatvori otvorena pitanja sa Srbijom da ne bi ostalo bure baruta“, dodao je Haziri.

Haziri je rekao da je 2023. bila izgubljena godina za Kosovo, jer, kako navodi, nije iskoristilo novonastalu situaciju usljed rata u Ukrajini i sukoba u Gazi.

Haziri smatra da su nove tenzije na Kosovu proizvele krize koje su primorale međunarodne partnere Kosova da se sa njima bave svakodnevno.

On kaže da je nedavni konflikt Kosova i međunarodne zajednice povodom odluke o zabrani prometa dinara na Kosovu dio istog pristupa. Prema njegovim riječima, Demokratski savez Kosova smatra da je "sprovođenje ustavna obaveza", ali kaže da bi se njegov subjekt obavezao na koordinaciju sa međunarodnim faktorima.

Kosovo je, ističe, moralo da ima bolju koordinaciju, saradnju, pragmatizam, da bi se krenulo ka normalizaciji.

On kaže da uprkos pažnji usmjerenoj na sukob Ukrajine i Izraela u Gazi, Kosovo i dalje ostaje visoki prioritet za međunarodnu zajednicu.

„Ova vlada je izgubila dva velika momenta, izgubila je priliku da postigne sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum, gdje je Srbija prinuđena da pocepa prvu stranicu Ustava u odnosu na Kosovo. Sada se od Srbije traži posredno priznanje. Barem, na ovom nivou, interes Kosova treba ponovo da se maksimizira. I to je veliki korak koji Kosovo treba da učini“, navodi on.

Izvor: Kosovo online/ VOA