Odgovorio Hovenieru

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da ne vjeruje da će na sjeveru doći do tenzija zbog primjene nove uredbe CBK kojom se srpski dinar isključuje iz opticaja, piše Reporteri.

Konjufca je u obraćanju medijima nakon sjednice Predsjedništva Skupštine rekao da situacija na sjeveru nije izmakla kontroli jer je dinar izbačen iz upotrebe.

On je to izjavio komentarišući zabrinutost američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera koji je rekao da su zbog odluke CBK moguće eskalacije na sjeveru.

„Mogu reći da do eskalacija na sjeveru neće doći, čuo sam šta je rekao ambasador. Uvjeravam vas da se to neće dogoditi. Mi smo institucije koje garantuju da se to ne dogodi. Svi će biti bezbjedni, a sa zakonom će se suočiti i oni koji pokušaju da zloupotrebe zakonske odluke Vlade za izazivanje nereda koji su nezakoniti”, rekao je Konjufca.

On je dodao da je upotreba srpskog dinara na teritoriji Kosova morala biti prekinuta odmah nakon rata.

„Dinar i njegova upotreba morali su biti zaustavljeni nakon rata i Nato bombardovanja juna 1999. godine. Ali, od 2001. godine, nema sumnje da je čak i uz institucionalnu samoregulaciju Kosova i sa propisima i zakonima, taj dinar bio nelegalan. To je još jedna stvar koju su na različite načine koristile i iskorišćavale paralelne institucije koje je Srbija ovdje imala i koje su ih zloupotrebljavale. Čak i za finansiranje ovih struktura, koje nisu bile samo za doktore i nastavnike, već su finansirale i mnoge opasne ljude koji su činili opasne nezakonite radnje. Dinar je morao da se ukine. Ono što se desilo uredbom CBK je samo primjena principa koji postoji od pamtiveka na Kosovu”, rekao je Konjufca.

On je priznao da su možda potrebne veće preliminarne konsultacije sa saveznicima i da je dat rok od dva mjeseca za pripremu srpske zajednice.

“Ako kažete da smo morali okupiti internacionalce i eventualno ih unapred obavjestiti o ovoj akciji, to je još jedna tema o kojoj možemo razgovarati. Možda je moglo i ranije, mogao se dati rok od dva mjeseca, ali to se smatra pitanjem koje neće praviti probleme i turbulencije jer je zakon pisan i pravila se znaju", dodao je.

Dodaje da je drugo pitanje nezavisnost CBK.

„Ukoliko bi vlada brutalno promenila odluku CBK, tada bi bila izgubljena autonomija nezavisnih institucija i podjela vlasti. Vlada nema tu nadležnost, to je stvar CBK. Zato, upravo iz tog razloga, mislim da neće biti međunarodnih sankcija za Kosovo po ovom pitanju. Primjedbe nemaju veze sa zakonitošću, samo je nedostatak potrebnog vremenskog roka za preliminarne konsultacije između institucija Kosova i međunarodnog faktora”, rekao je Konjufca.

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier, ali i američki State department su jasno rekli da se protive odluci CBK o upotrebi dinara.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri