Zvanična valuta je euro

Profesor ekonomije Ujkan Bajra izjavio je da Uredba Centralne banke Kosova ne bi trebalo da ima političku konotaciju, jer se ona, kako kaže, odnosi samo na finansijske institucije i uspostavlja okvir redovnog finansijskog sistema, te da tim propisom "niko na Kosovu neće biti oštećen".

On je za KTV rekao i da ne vjeruje da će dinar biti potpuno izbačen iz opticaja

"Svjedoci smo da je svako pitanje koje se pokreće, pa i radi funkcionisanja reda i zakona, u ovom slučaju finansijskog sistema, poprimi političku konotaciju, što nije dobro, jer uredba ne utiče ni na koga na Kosovu", rekao je Bajra.

Smatra da bi Centralna banka trebalo da organizuje bolju kampanju u javnosti, što bi doprinelo većoj transparentnosti.

"U preliminarnim izjavama tražena je svojevrsna suspenzija, a sada govorimo o odlaganju odluke, koja je u skladu sa principima dobrog upravljanja, kako bi ostalo vremena da se otklone dileme koje pojedinci mogu imati", dodao je Bajra.

Ističe, međutim, da ne vjeruje da će srpski dinar biti potpuno izbačen iz opticaja.

"Ne vjerujem da se dinar može kontrolisati ili potpuno izbaciti iz opticaja. Ideja uredbe je da postavi konture u pogledu finansijskih institucija, ali je paradoksalno razmišljati o kontroli količine novca u opticaju koje stanovništvo ima. Tačno je da se dinar koristi u kontinuitetu na svim lokacijama gdje žive Srbi i može da se koristi, ali od 2002. godine zvanična valuta je euro“, naveo je Bajra.

Zato ne vidi nikakav problem u sprovođenju uredbe.

"Ona ne utiče ni na koga, njen obim se odnosi isključivo na finansijske institucije, one koje imaju licencu od CBK-a i ne utiče na ugrožene kategorije, ranjive slojeve…“, rekao je Bajra.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore