Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti rekao je da je aktuelna Vlada degradirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i ceo proces evropskih integracija, podvrgavajući ga primjeni Ohridskog sporazuma.

"Vlada Ise Mustafe je 2015. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji utire put Kosovu ka evropskim integracijama. Ovo je prvi ugovorni sporazum Kosova sa Evropskom unijom, naravno sa posebnim statusom pošto je bilo i ima zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Aktuelna vlast ga je degradirala zbog primene Ohridskog sporazuma, koji ima neke veoma problematične dijelove za ustavni i pravni poredak Kosova. Ohridski sporazum je sklopljen slobodnom voljom, čak je i premijer insistirao u hodnicima hotela u Ohridu da se sporazum potpiše", istakao je Hoti na Facebooku.

Dodaje da sada kada je šteta učinjena, kada Kosovo trpi sankcije Evropske unije koje su blokirale oko 300 miliona eura za razne projekte, Kurti u Skoplju traži da se proces evropskih integracija Kosova odvoji od Ohridskog sporazuma.

"Sav taj vladin aparat, sa svim tim savjetnicima, sa predsednicom, advokatima, ne shvataju u kakvu su jamu upali prihvatanjem Ohridskog sporazuma? Sada je razumljivo da ih je EU ignorisala kada su nastojali da odvoje proces evropskih integracija Kosova od implementacije Ohridskog sporazuma", zaključuje Hoti.

Izvor: Kosovo Online