Obmana!

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti istakao je da Vlada Kosova širi propagandu kada govori o ekonomskom razvoju i da Izvještaj Svjetske banke demantuje sve njihove izjave na račun privrednog napretka.

Hoti je na Facebooku podjelio nekoliko stavki iz tog Izvještaja kako bi ukazao na obmane aktuelne Vlade Kosova.

"Radno sposobno stanovništvo je smanjeno usljed migracija. Dalje povećanje migracije dodatno će smanjiti ponudu radne snage i povećati troškove rada za preduzeća. Sa druge strane, vlada kaže da se više ljudi vraća na Kosovo nego što odlazi", istakao je Hoti.

Prema Izvještaju Svjetske banke, navodi, bruto domaći proizvod Kosova porastao je za 3,1 odsto u 2023. godini kao rezultat pada cijena robe na međunarodnim tržištima, doznaka iz dijaspore i povećanja bankarskih kredita.

"Dakle, vlada nema nikakav doprinos ovom povećanju, koje je u svakom slučaju suviše malo da bi obezbjedilo približavanje u razvoju i prihodima između kosovskog prosjeka i EU", ukazuje poslanik LDK.

Svjetska banka ocjenila je da je više od polovine stranih investicija u građevinarstvu, a Hoti konstatuje da to ne doprinosi rastu proizvodne baze.

Dodaje i da je povećanje službene statistike zaposlenosti uglavnom rezultat smanjenja neformalnosti, a ne otvaranja novih radnih mjesta.

"Postoji mnogo drugih pitanja o kojima ću govoriti u narednim danima", poručio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online