Zamjenik ministra za lokalnu samoupravu

Zamjenik ministra za lokalnu samoupravu Arber Vokrri izjavio je za KTV da ne vjeruje da bi više od 50 odsto građana učestvovalo na referendumu koji bi trebalo da uslijedi nakon peticije za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, jer su, tvrdi, žitelji Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka protiv povratka Srpske liste u lokalnu vlast.

"Raspoloženje građana je takvo da su, između postojećeg stanja i onog u kome bi se vratila vladavina Srpske liste - protiv vraćanja Srpske liste. Bili bi odlučni da trenutnu situaciju iskoriste za organizovanje i osporavanje Srpske liste, posebno u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Više sam nego siguran da neće uspjeti da ubjede ni 50 odsto građana da izađe da se izjasni za smjenu gradonačelnika", rekao je Vokrri.

Možda bi, kaže, samo u Sjevernoj Mitrovici izašlo više od 50 odsto građana.

"Za Mitrovicu ostaje da se vidi, pošto je bila nedeklarisani centar 'Zajednice' ili Udruženja i organizovanost Srba je u velikoj mjeri bila koncentrisana tamo. Možda više od 50 odsto može da se ostvari, a u drugim opštinama je teško postići", uvjeren je Vokrri.

Peticije sa potpisima za razriješenje predsjednika opština na sjeveru Kosova podnete su Skupštinama opština, i biće prosljeđene Centralnoj izbornoj komisiji. Vokrri pojašnjava da, ukoliko CIK utvrdi da određeni broj potpisa nije validan, pa procenat prikupljenih glasova "padne"  ispod 20, može se dati dodatnih 10 dana da se prikupe nedostajući potpisi.

"Onog trenutka kada CIK utvrdi da je sve u redu ili da su kriterijumi ispunjeni, od tog trenutka najkasnije 45 dana mora biti objavljen datum referenduma, na kojima se građani moraju izjasniti da li su za ili protiv smjene predsednika opštine. Za smenu gradonačelnika potrebno je više od 50 odsto glasova u svakoj opštini", dodao je on.

Vokrri je rekao i da ne očekuje da se Srpska lista vrati na vlast u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

"Postoji mogućnost da bude albanski kandidat, ali je najveća vjerovatnoća da će sljedeći predsjednici svi biti Srbi, a da će njihovi zamjenici biti Albanci. Ne očekujem da će Srpska lista biti na vlasti u tri opštine, pošto je tamošnjim građanima postalo jasno da ih je Srpska lista prevarila", rekao je Vokrri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore