Slede naređenja

Neučestvovanje Srba u glasanju za smjenu ili ne predsjednika opština u sjevernim opštinama može se odraziti na dijalog Kosovo-Srbija. Cilj je bio da se Kosovo vidi kao nesposobno da upravlja situacijom na sjeveru, kažu stručnjaci za politička pitanja u zemlji. Međutim, Rada Trajković, savjetnica ministra za zajednice u Vladi Kosova, kaže da bojkot nije dobar za Srbe koji žive na Kosovu.

Organizacija procesa glasanja u severnim opštinama, na prvi pogled, djeluje pozitivno za Kosovo. Ali propust Srba da glasaju bio je namjeran, kaže univerzitetski profesor Dritero Arifi. Prema njegovim riječima, cilj je da u dijalogu Kosovo-Srbija koji se odvija uz posredovanje EU Kosovo ne bude u stanju da upravlja situacijom na sjeveru.

„Mi bismo, u svakom slučaju, morali da nađemo rješenje. Ako ne sada, možda sljedeće godine. Ali neučestvovanje Srba na sjeveru bilo je namjerno, u bliskoj ili daljoj budućnosti, kako bi se Kosovo videlo kao nesposobno da upravlja situacijom na sjeveru i nekako bi Srbija i Srbi sa sjevera imali više prednosti u dijalog", rekao je Arifi.

On kaže da od diplomatske fleksibilnosti zavisi kako će Kosovo moći da argumentuje situaciju.

U međuvremenu, Rada Trajković, savjetnica ministra za zajednice u Vladi Kosova i predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, kaže za Radio Kosovo da bojkot smjene predsjednika opština u četiri opštine na sjeveru Kosova nije dobar za srpsko stanovništvo koje tamo živi.

„Mislim da bojkot Srba za ovaj proces šteti samim Srbima, dok narod kao narod više ništa ne razume. Srbi više nemaju viziju niti svoje vođe koji mogu da im ponude viziju. Oni samo slede naređenja da prežive danas za sutra. Srpska lista koristi poziciju u kojoj se nalazi srpski narod, koji je sada, kao nikada do sada, čitavo svoje postojanje vezao za politiku u Beogradu, ostavljajući sve institucije na sjeveru Kosova, a njihovo cjelokupno postojanje zavisi od finansijske situacije direktno na Beograd“, smatra Trajković

Ona krivi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i politički vrh u Beogradu za situaciju nastalu na sjeveru zemlje.

U međuvremenu, analitičar Artan Muhaxhiri kaže da će ova situacija trajati nekoliko mjeseci i da će odložiti rješavanje drugih problema. Vlada je ocjenila da je Kosovo organizovanjem procesa glasanja za smjenu predsjednika na sjeveru ispunilo svoje obaveze i zatražilo od Evropske unije da ukine mjere uvedene protiv Kosova.