Treba je smjeniti

Politički analitičar Dritero Arifi kazao je da ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz nije smela da izjavu da je evropski izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak neuspješan i da zbog toga mora biti smjenjena, a govoreći o peticiji u opštinama na sjeveru tvrdi da Srbija "daljinski upravlja Srbima iz Beograda" i da je pokrenuta kako bi se pokazalo da je Srbija pozitivan igrač, prenosi Telegrafi.

Arifi je istakao da je Vlada Kosova diplomatski besmislena.

"Funkcija Donike Gërvalle-Schwarz u državi je treća, a čak ni premijer ne sme da kaže tako nešto. To nije najbolji mogući način, bilo je i drugih da se objasni šta se desilo, a za ministra spoljnih poslova je degutantno da tako nešto kaže kada je Vlada Kosova prihvatila i obavezala se da će primjeniti sporazum. Vlada je kontradiktorna, premijer kaže jedno, predsjednik drugo, a ministar spoljnih poslova treće. To je u diplomatskom smislu besmislena vlada", naveo je Arifi.

Kaže i da su Srbi na sjeveru Kosova pokrenuli peticiju kako bi pokazali da su pozitivni igrači.

Smatra da će se novi izborni proces u četiri opštine na sjeveru završiti početkom aprila, ali da će centralna vlast i dalje biti ignorisana od strane sjevera i da će Kosovo uvijek biti u kriznoj situaciji.

"Srbija je počela sa prvim korakom za priznavanje registarskih tablica. Srbi na sjeveru se daljinski kontrolišu iz Beograda da pokrenu peticiju, kako bi se stvorila mogućnost da se Srbija pokaže kao pozitivni igrač. Za peticiju, na ovaj način je vlast izabrala da izađe na izbore u sjevernim opštinama, biće potrebno vrijeme, recimo da je optimalno vrijeme kada ćemo imati nove gradonačelnike na sjeveru kraj marta, početak aprila, što je izgubljeno vrijeme za Kosovo. Džabe su ostali u zgradama jer će Srbija ponovo doći na vlast, a mi ćemo se vratiti na nula bodova", kazao je.

Dodaje da će Kosovo u nekom obliku imati policijsku kontrolu nad sjeverom, ali neće imati političku kontrolu.

"I dalje ćemo imati način da pokušamo da ignorišemo centralnu vlast, tako da će bez konačnog dogovora na sjeveru uvijek biti kriza", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi