Brisel

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz poručila je danas u Briselu, na sastanku ministara spoljnuh poslova, da Kosovo pored članstva u Savjetu Evrope, teži i članstvu EU, u okviru čega je, tvrdi, Kosovo realizovalo konkretne korake kako bi se ostvario napredak u domenu vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Gërvalla-Schwarz je, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, istakla da je Kosovo lider na Balkanu u borbi protiv korupcije.

"U posljednje tri godine Vlada Kosova je napravila važne i održive korake u unapređenju vladavine prava. Mi smo na čelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pokrenuli smo važne zakonske reforme u oblasti vladavine prava i napredovali smo u unapređenju kapaciteta naših agencija za vladavinu prava kako bi se suočile sa izazovima na terenu", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Govoreći o odnosima Kosova sa Evropskom unijom, ukazala je da države članice treba u potpunosti da podrže članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"To će nam obezbjediti neophodne instrumente za dalji napredak u upravljanje zakonom, demokratijom i ljudskim pravima, za sve građane Kosova", navela je Gërvalla-Schwarz.

Zatražila je podršku Savjeta EU i država članica za zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj komisiji.

"Možemo da započnemo ovaj dug proces članstva koji bi, na kraju krajeva, trebalo da ispuni očekivanja naših ljudi, ali i obećanje koje smo mi, EU i Zapadni Balkan, zajedno dali prije više od 20 godina, u Solunu", istakla je Donika Gërvalla-Schwarz.

Ona je na kraju poručila da na Kosovu pretežno živi mlado stanovništvo, od kojih je 93 odsto za članstvo u EU.

Izvor: Kosovo Online