Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz ocjenila je za RTK 1 da je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak neuspješan u tom procesu i da je u to ušao "bez strategije i vizije".

"Čini se da će izaći iz tog dijaloga kada mu istekne mandat", rekla je Gërvalla-Schwarz i ocjenila da Lajčakova "obećanja data Kosovu ne važe ni 24 sata". Ona je dodala da je "Banjska najbolji dokaz da je propao ceo proces dijaloga".

Gërvalla-Schwarz je istakla da "ne krije da nacrt ZSO nije dobar".

Prema njenim riječima, mjere Evropske unije prema Kosovu ne samo da su nepravedne, već su i potpuno neshvatljive, "ne samo za nas, već i za dio predstavnika Evropske unije".

Govoreći o incidentu u Banjskoj od 24. septembra, ona je navela da su postojale različite ocjene institucija EU, koje su, kako kaže, dovele do pogrešne ocjene onoga što se desilo na Kosovu.

"Činjenica je da EU, čak i nakon deklaracija i rezolucija Evropskog parlamenta, čak i nakon raznih deklaracija zemalja članica Evropske unije, EU kao institucija, odnosno onaj dio institucija EU, koji se bavi spoljnom politikom EU, konkretno Borrellova kancelarija, nisu uspjeli da daju sud o tome šta se desilo u Banjskoj", ocjenila je ministarka i dodala da će Kosovo izneti sve činjenice da se razume šta se desilo u Banjskoj.

Kako navodi, Kfor i Euleks imaju "sve činjenice o tom terorističkom napadu".

"Bićemo veoma glasni, tražimo da se istina ne krije. U razgovorima nam potvrđuju da svi znaju ko stoji iza terorističkog napada u Banjskoj, znaju i Sjedinjene Američke Države i zemlje članice EU, znaju i Nato, EU i Euleks“, rekla je ona.

Gërvalla-Schwarz je navela da je ono što se desilo u Banjskoj "tragedija" i dodala da su "planovi Srbije bili potpuno drugačiji, ali su, kako ističe, kosovske institucije uspjele da spriječe "realizaciju plana Srbije".

Osim toga, ona je istakla da je posjeta ministra spoljnih poslova Velike Britanije Davida Camerona značajna za Kosovo, istakla je Gërvalla-Schwarz, dodajući da je "pokazao rješenost da pomogne u sprečavanju terora Moskve i Beograda u ovom dijelu Evrope".

Kako kaže, Cameron je političar sa izuzetnim iskustvom koji je veoma dobro obavješten.

"Ove godine imamo 25. godišnjicu intervencije Natoa na Kosovu da zaustavi genocid, da se sjetimo bivšeg premijera Toniya Blaira, koji nije ostavio nijedna vrata u SAD ili velikim evropskim zemljama bez kucanja, pokušavajući da hitno interveniše na Kosovu", navela je Gërvalla-Schwarz.

Ona je govorila i o saradnji Kosova sa Albanijom i navela da je saradnja potrebna zbog građana i u Albaniji i na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/RTK1