Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti okupio je ministre da razmotre nekoliko prijedloga-odluka i zahteva za budžetska izdvajanja.

U uvodnom izlaganju, premijer je pomenuo hapšenja kosovskih državljana od strane države Srbije. Premijer Kurti je ovom prilikom rekao da Srbija predstavlja opasnost po građane zemlje, kao i stabilnost u regionu.

"Prošle nedjelje na granici sa Srbijom privedena su dva državljana. Ovo nije prvi put. Ovo je namjerno, zlonamjerno ponašanje Srbije koje je u suprotnosti sa Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Srbija i dalje drži u pritvoru Petrita Dulaja i Nezira Mehmetaja. Ministarka pravde Albulena Haxhiu zatražila je izručenje Petrita Dulaja i Nezira Mehmetaja. Nikada nismo dobili odgovor. Srbija nije samo opasnost za naše građane, naseljenike Balkana, nedavno je dokazala da predstavlja opasnost i za svoje građane“, rekao je on.

Premijer Kurti je govorio i o liberalizaciji viza.

„Početkom ove godine prestala je najnepravednija mjera koju je EU imala, vizni režim. Bili smo posljednja zemlja na Balkanu koja se nije kretala slobodno zbog viznog režima. Pobjede, uspjesi i dostignuća ovog mjeseca pripadaju državi Kosovo, od čega imaju koristi naši građani. Zato hajde da idemo napred sa opredjeljenjem naše vlade za tri godine i idemo ka novim rezultatima i narednim dostignućima", rekao je Kurti.