Jasno viđenje

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije David Cameron, izjavio je u parlamentu Velike Britanije da ta zemlja ima jasno viđenje onoga što se 24. septembra desilo u Banjskoj i da je to mogao da bude "veoma opasan događaj".

Cameron je, u vezi sa njegovom posjetom Kosovu, na zahtev poslanice Alicie Kearns da iznese stav o Banjskoj i da li se radilo o terorističkon aktu, odgovorio da ima jasno viđenje onoga što se desilo tog dana.

"Banjska je mogla da bude veoma opasan događaj, kada sagledate količinu naoružanja koje je uneto na Kosovo, kao i broj ljudi, na to da Policija Kosova nije zaustavila grupu... Mogli ste imati niz napada na policijske stanice, blokade na putevima...", naveo je Cameron.

Dodao je da je svijestan koliko je ta situacija bila opasna, te da je upravo to bio razlog njegovog odlaska na Kosovo i sastanka sa komandantom Kforom i britanskim trupama.

"Da sam steknem utisak šta se dešava na Kosovu", podvukao je Cameron.

Dodao je da su pozicija i pristup Velike Britanije jasna, jer ne učestvuje u dijalogu, s obzirom da to čini EU.

"Treba da iskažemo frustraciju stavom Vlade Srbije. Nismo promjenili stav, Srbiji treba ponuditi evroatlantsku budućnost, ako to želi, i treba da budemo jasni oko toga", rekao je Cameron.

Dodao je da je nje zadatak Londona da ostane angažovan u podršci miru i bezbjednosti na Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo Online