Gradonačelnik Đakovice

Gradonačelnik Đakovice i potpresjednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini ocjenio je da će ove godine biti vanrednih parlamentarnih izbora, a Vladu Kosova pozvao da se do tada mnogo ozbiljnije pozabavi pitanjima vezanim za funkcionisanje lokalnih samouprava jer je ta saradnja, kako je ocjenio, trenutno loša, prenosi Kosova press.

Gjini je izjavio da su građani ti koji traže vanredne izbore.

“Vjerujem da, ako uzmemo u obzir sve okolnosti koje su se stvorile na Kosovu, uključujući politička uvjerenja ljudi i ideje koje vidimo, šanse su da ćemo 2024. godine imati vanredne izbore... Za AAK očekujem najbolje rezultate”, rekao je Gjini.

Komentarišući odnos centralnih vlasti sa opštinama, on je naveo da je karakterišu kašnjenja u donošenju odluka i nepravedna raspodela budžeta i da je to vidljivo na primjeru Đakovice.

“Saradnja sa centralnim vlastima nije dobra. Moglo bi biti mnogo bolja. Nije samo budžet u pitanju. Nema novih projekata za Đakovicu u 2024. Ali, u pitanju su i druga kašnjenja i odlaganja. Kosovo nije federacija već rebublika čije su opštine važan dio administrativnog i političkog sistema. Ako postoji kašnjenje u komunikaciji, u donošenju odluka, to nam pravi probleme, a ima neoprostivih kašnjenja. Nadam se da će ove godine Vlada Kosova ozbiljnije da se pozabavi odnosom sa opštinama jer mi smo ti koji pružamo usluge građanima. Mi se ne bavimo politikom”, zaključio je Gjini.

Izvor: Kosovo Online/Kosove press