Nove mjere

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri upozorio je da ukoliko Kosovo ne ispuni svoje obaveze iz sporazuma sa Srbijom slijedi "drugi paket sankcija" koji će podrazumijevati i zamrzavanje sredstava i fondova EU, navodi RTV Dukađini.

On je naveo da će nove mjere početi zamrzavanjem sredstava i svih fondova članica EU, zatim svih finansijskih institucija koje su povezane sa EU, ali i institucija najmoćnijih država poput SAD, Njemačke i Francuske.

"Na kraju Kosovo neće moći da previše uživa u viznoj liberalizaciji, a glavni krivac je u Prištini, a ne u EU", poručio je Haziri.

Prema njegovim riječima, prijevremeni izbori neće amnestirati aktuelnu vlast i Kosovo od takvih sankcija.

"Ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, drugi paket sankcija stupa na snagu i biće kolektivna mjera. Biće kolektivne kazne. Ne govorimo o eksponentima vlasti, koji se naravno neće naći pod novim mjerama jer će drugi paket sankcija biti kolektivna kazna", rekao je Haziri.

On je dodao da ispunjenje svih obaveza podrazumjeva i formiranje Zajednice srpskih opština za šta, kako navodi, već postoji evropski nacrt statuta.

"Kao i Vučić koji nije oslobođen obaveza iz sporazuma i pored izbora 17. decembra. Ispunio je obećanja po pitanju energetike i registarskih tablica koja jesu simbolična i sa njima je kasnio više od deset godina, ali su ispunjena", ocjenio je Haziri.

Navodi da Albin Kurti već 12 godina "seje strah i plaši novom Republikom Srpskom".

"Sada je počeo da priča o srpsko-crnogorsko-makedonskoj hegemoniji. To je terminologija koja unosi strah na Kosovo", poručio je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini