Predsjednik PDK-a

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi ne očekuje da će veći broj građana nakon 1. januara i vizne liberalizacije napustiti Kosovo nego što je to bilo u posljednje dvije godine za vrijeme vlade Albina Kurtija, piše Reporteri.

Krasniqi je rekao da je zabrinjavajući odlazak 200.000 ljudi, većinom profesionalaca i zaposlenih koji se desio prije vizne liberalizacije.

"Ne vidim veliki problem sa 1. januarom 2024. i bezviznim kretanjem. Ovo je dobrodošlo, odavno je zakasnilo i dobro je što se to konačno dogodilo. Ono što je bilo problematično je odlazak građana prije liberalizacije, jer je preseljenje u šengenski prostor, posjete radi uvida u mogućnosti, bilo obrazovne ili možda čak i zaposlenje, manje problematično i štetno od činjenice da je u posljednje dvije i po godine Kurtijeve vlade, više od 200.000 građana napustilo Kosovo. Većina njih sa ugovorima o radu, većina profesionalaca, od inženjera, arhitekata do doktora, bilo koje druge profesije. To je za mene najveća briga, jer je uticalo na to da u pojedinim kosovskim dijelovima postoji prava depopulacija", kaže Krasniqi.

Dodaje da takođe zabrinjava odlazak ljudi, ne samo iz ruralnih, već i iz urbanih sredina, ne samo iz jednog već iz svih regiona, ne samo nezaposlenih već i profesionalaca i zaposlenih.

"Dakle, to je bio odlazak, koji me je uplašio da je možda u pitanju gubitak vjere u mogućnosti koje nudi Kosovo. Odgovornost vlasti je u tom pogledu apsolutna", naglašava Krasniqi.

Prema njegovim riječima, premijer Kurti i njegovi ministri aktivni su samo u propagandi.

"Njegovi apsurdi su izuzetni. Pijre nekoliko dana su izašli i rekli da je kosovska privreda treća u Evropi. Čak ni djeca ne mogu vjerovati u tako nešto. Jer kosovska ekonomija, kako je mala, sa rastom od 3,5 odsto, vjerovatno se može porediti sa Ukrajinom koja je u ratu... Ne može se porediti ni sa državama regiona. Bitno je da smo bolji od Albanije, bitno je da smo bolji od Crne Gore, bitno je da smo bolji i od Slovenije i Hrvatske. Ali mislim da je to apsurd sam po sebi, ali da je to dio vladine propagande koja je nažalost i dalje vrlo aktivna", kaže on.

Ističe da je na Kosovu dobro, ne bi 200.000 građana pobjeglo sa Kosova.

"Ako ovi ministri i ovaj premijer zaista vjeruju da su uradili dobar posao, mogu li nam dati odgovor zašto je 200.000 ljudi napustilo zemlju", upitao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri