Predsjednik PDK

Predsjednik PDK Memli Krasniqi izjavio je da bi trebalo da budu održani vanredni parlamentarni izbori, jer je aktuelna vlada degradirala suštinske odnose Kosova sa SAD i EU, kao i da je Bedri Hamza, koji će biti kandidat za premijera te stranke, najbolji izbor, prenosi RTV 21.

"Ova Vlada je Kosovu donela sankcije Evropske unije, ali i SAD. Kosovo je za vrijeme ove vlasti napustilo 300.000 građana. Još je sto drugih razloga za vanredne izbore. Vlada nije realizovala ni 10 odsto programa sa kojim je pobedila na izborima. Ne isključujem mogućnost da vlada izdrži ceo mandat, ali mislim da je svaki dan sa ovom vladom izgubljen dan za Kosovo", rekao je Krasniqi.

Kosovo se, prema njegovim riječima, sada nalazi na velikoj raskrsnici, s obzirom na geopolitičku situaciju.

Kaže da će izbori za Evropski parlament promjeniti evropsku politiku, ali da izbori u SAD mogu da promjene situaciju.

"Potrebno je da imamo novu vladu koja je u svom punom mandatu u trenutku kada imamo novu Evropsku komisiju i kada se održe izbori u SAD", smatra Krasniqi.

Dodaje da je pristup aktuelne vlade Sjedinjenim Američkim Državama opasan.

U Bedriju Hamzi, vidi najboljeg kandidata za mjesto premijera.

Na pitanje zašto se sam nije kandidovao, odgovorio je da je njegova ambicija kao lidera PDK da Kosovu ponudi čovjeka koji će, kako je rekao, doprineti građanima.

Dodao je da je Hamza bio jedini ministar finansija koji je povećao plate, dodajući da je i u Južnoj Mitrovici, čiji je gradonačelnik bio, uspio da "napravi čuda".

Krasniqi je rekao da PDK želi pobjedu, ali i dodao da će vlada biti koaliciona.

"Nemamo preferencije. Ne vidim moguću koaliciju sa Samoopredjeljenjem. Jaz je veliki, razlike su velike. Ne samo u prošlosti, već i kad je vizija za budućnost u pitanju", rekao je Krasniqi i dodao da Kurtijeva vlada ne želi saradnju sa opozicijom.

Kurti je, napominje, "šampion retorike za svoju sujetu".

Ponovo je pozvao vlast da izađu na izbore, koji su neohodni, jer kako dodaje, za tri godine vlasti Samoopredjeljenja ništa nije bolje, dok privreda stagnira.

"Ugrožen je javni sektor, zdravstveni sistem u kolapsu, obrazovanje degradirano, nema napretka ni u jednom sektoru", rekao je Krasniqi.

On je predložio vladi da se na izbore ide 9. juna.

Izvor: Kosovo online/RTV21