Kosovski zvaničnici u 2023. godini imali su više stotina sastanaka sa zvaničnicima međunarodne zajednice, ali rezultati tih susreta govore o neuspjehu diplomatije, piše Ekonomija onlajn.

Ovaj portal podsjeća da je predsjednica Kosova, Vjosa Osmani tokom ove godine imala oko 200 sastanaka i razgovora sa šefovima država i vlada, kao i dodatne sastake sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Sastanke sa stranim zvaničnicima tokom 2023. imali su i premijer Albin Kurti i predsjednik Skupštine, Glauk Konfućije, ali svi ti sastanci su bili bezuspješni, ocjenjuju poznavaoci političkih prilika na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi ocjenjuje da je Kosovu potrebna promocija, posebno nakon mjera koje je uvela Evropska unija. Prema njegovim riječima, ove godine nije bilo konkretnog rezultata u međunarodnoj areni, nije osigurano nikakvo priznanje ili članstvo u međunarodnim organizacijama.

Arifi je rekao da posjete čelnika Kosova inostranstvu nisu proizvele ništa osim velikog nedostatka blagostanja i vizije normalne države, dodajući da su rezultati nula-nula.

„Posjete su dobre i pozitivne da se jedna zemlja što više promoviše, posebno zemlja kao što je Kosovo koja je mala, ali zavisi od toga kojim pokazateljem merimo te posjete i kakve rezultate daju. Ako pogledamo samo 2023. godinu, u stvarnosti nemamo nijednog velikog ekonomskog giganta koji je došao na Kosovo upravo zbog ovih posjeta. Nemamo ni nova priznanja ove godine i ono što je najgore ni članstva u nekoj važnoj međunarodnoj organizaciji. Ako pogledamo ova tri aspekta, ove posjete su bile samo da bi se putovalo, ali bez efekta jer smo još pod restriktivnim mjerama EU”, rekao je Arifi.

Arifi kaže da ukoliko se izuzmu posjete predsjednice Kosova, posjete svih drugih zvaničnika nisu donele ništa pozitivno osim zahtjeva da Kosovo mora da implementira ZSO.

Analitičar Bekim Kabashi kaže da međunarodne institucije jedino prihvataju predsjednicu Kosova Vjosu Osmani.

Kabashi ističe važnost posjete Turskoj zato što je Kosovo obezbjedilo kupovinu dronova kako bi, posebno zbog rata u Ukrajini, “ojačalo svoju poziciju”.

“Naravno da je korisno i u interesu države kada šefovi država imaju posjete inostranstvu i sastaju se sa kolegama ili idu u posjetu važnim institucijama koje su od koristi interesima Kosova, ali u ovom trenutku, bez obzira na te posjete, ne mislim da je Kosovo, osim predsjednika države, prihvaćeno u raznim međunarodnim institucijama. Dobili smo nešto pozitivno od posjeta Turskoj od strane predsjednika Kosova. Vidjeli smo i da postoji neka vrsta izvještaja, koji je takođe istorijski izvještaj o dobrim odnosima između Kosova i Turske sa vojnog aspekta. Ali nemamo ni jednu drugu posjetu na koju možemo da se osvrnemo i kažemo da je bila uspješna za interese Kosova”, naglasio je Kabashi.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline