Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak napustiće ovu funkciju poslije četiri godine, a analitičari sa Kosova priželjkuju da će na njegovo mjesto doći neko ko će biti, kako kažu, više angažovan kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Politikolog Albinot Maloku je rekao da kraj Lajčakove misije treba posmatrati pozitivno.

"Nisam imao nikakva očekivanja od Lajčaka znajući njegove prethodne angažmane. Sada će svaka osoba koja dođe doneti pozitivan uticaj. Uporedo s tim, poznato je da je EU u odnosu na pitanje dijaloga ima mehanizam koji održava suštinski kolosjek dijaloga. Neko novi će u ovom procesu može dati svoj doprinos očuvanju neutralnosti, što je veoma važno u procesu dijaloga između Kosova i Srbije", rekao je Maloku.

Stručnjak za politička pitanja Maloku je dodao da bi zaključenje dijaloga bilo doneto da je bilo poštovanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma koji je usredsređen  na međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Dritero Arifi, profesor međunarodnih odnosa na UBT koledžu, istakao je da će biti promjena u cijeloj strukturi Evropske komisije, jer se bliže izbori za Evropski parlament

"Da, tačno je da nas sve očekuju promjene u cijeloj strukturi Evropske komisije, jer se bliže izbori za Evropski parlament i na osnovu građenja Evropskog parlamenta kao strukture EU,  glasaće i o Evropskoj komisiji koja može imati potpuno novi sastav. Dakle, počevši od šefa spoljne diplomatije Borrella i izaslanika za kosovsko-srpski dijalog, uvjeren sam da će biti promjena na ovom  planu", rekao je.

Istakao je da postoji potreba da naslednik Lajčaka dođe iz neke politički moćnije države i to koja priznaje Kosovo.

"Može biti iz Njemačke, Francuske, Italije, ali ne baš male politički nemoćne zemlje. Ako se promjeni glavni pregovarač, mislim da je to pozitivan početak, ali ne treba očekivati da će se suštinski  mnogo toga promjeniti jer je Kosovo već prihvatilo francusko-njemački plan i obavezalo se da će ga primjeniti, tako da će novi pregovarač imati za zadatak da se taj sporatum primjeni. Dakle, mi smo u fazi sprovođenja dijaloga. On će više biti supervizor implementacije sporazuma, ali ipak mislim da će se u EU doneti odluka mnogo teža od ove, da će se formirati novo rukovodstvo koje će doneti odluku o priznanju Kosova, jer mislim da bez priznanja Kosova od pet zemalja EU, teško da će biti riješenja za dijalog Kosova i Srbije", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online