Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri smatra da bi se na osnovu predloženog nacrta statuta Zajednice srpskih opština stvorio treći nivo vlasti i, kako navodi, unutrašnja podjela Kosova, prenosi Dukađini.

Haziri kaže da prijedlog nacrta statuta koji su predložili EU i SAD ima mnogo problema i naglašava da najviše brine pozivanje na Rezoluciju 1244 u preambuli dokumenta, kao i dio o arbitražnoj komisiji.

Ističe da Ustavni sud mora da donese konačnu presudu o usaglašenosti tog nacrta sa Ustavom.

Prema njegovim riječima, Rezolucija 1244 na Kosovu je dokument koji "miruje" i postoji samo iz jednog razloga i to zbog prisustva Kfora na Kosovu.

"Sada se vratila, ovo je prva briga, a možda i glavna... Drugo pitanje koje vidimo sa velikom zabrinutošću je arbitraža. Arbitraža koja će se baviti tumačenjem i koja zaobilazi pravni sistem, instituciju pravosuđa na Kosovu. Postoj i treći nivo vlasti i unutrašnja podjela Kosova", naveo je.

Kako dodaje, EU će biti implementaciono tijelo prve dvije godine, u nekim oblastima i pet godina, ne samo kao supervizor, već i kao implementator, kao autoritet za tumačenje.

Komentarišući izjave zvaničnika Kosova u vezi sa nacrtom statuta Zajednice, Haziri kaže da oni namjerno daju različite izjave u javnosti kako bi stvorili zabunu, ali da u suštini imaju isti stav.

"Premijer, predsjednik parlamenta i predsjednica Kosova, imaju različite stavove u javnosti, ali u suštini vjerujem da imaju isti politički stav. Nema potrebe da se Kosovo i dalje politički zamara ovakvim izjavama i da se daju lažne nade. Ili postoji prihvatanje sporazuma ili ga nema. Postoji prihvatanje sporazuma, premijer Kosova je prihvatio nacrt statuta i ima stav po tom pitanju. Nije naveo razloge i detalje, ali recimo da je to stav", naglašava Haziri.

On je dodao da će LDK pozitivno odgovoriti na poziv predsjednice Vjose Osmani da se razgovara o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini