Dobra osnova

Ministrica inostranih poslova i dijaspore Donika Gervalla rekla je da nacrt Zajednice srpskih opština koje su prihvatile EU-SAD nije baš dobar i da ima mnogo izazova i stvari koje bi trebalo izmjeniti, ali da ne nudi nikakvu vrstu autonomije za sjever i dodala da uvjerava građane da kosovske institucije neće prihvatiti nacrt koji će naškoditi Kosovu.

Kaže da nacrt možda ima dobar temelj, ali da na njemu treba još da se se radi.

"Nacrt ne nudi bilo kakvu vrstu autonomije za sjever Kosova i to nije jedino pitanje, ali odgovor ne ide na nas. Da je bilo do nas odmah bismo ga objavili, to je zahtjev onih koji olakšavaju pregovarački proces. Nacrt nije baš dobar, ima puno izazova, ali mislim da ima osnova da se dorađuje", smatra Gervalla.

Zamolila je građane Kosova za strpljenje u pogledu informacija o nacrtu ZSO. 

"Molim vas da imate malo strpljenja u pogledu pitanja nacrta. Uvjeravam vas da nema pokušaja, napora, volje, želje ove vlade i uopšte institucija ni predsjednika, ni premijera da prihvate nešto što bi nanjelo štetu Kosovu", rekla je ona.

Upitana za komentare koje je vlada uputila EU o nacrtu i da li će se o njemu pregovarati sa EU, ona je rekla da ne može da odgovori, jer bi time kršila sporazum koji su dogovorili sa saveznicima.

"Ne mogu da vam kažem i ne želim da vam kažem jer bih u suprotnom prekršila dogovor. Poslije čina agresije, ništa nije kao u prošlosti. Pregovori sa Srbijom poslije 24. septembra prije nego što EU pošalje jasne signale Srbiji ne mogu biti isti. Mi smo konstruktivni u našem pristupu", rekla je ona.