Odvraćanje pažnje NATO-a

Premijer Albin Kurti rekao je da Rusija ima za cilj da potpali krizu "u dvorištu Evropske unije", kako bi, prema njegovim riječima, odvratila pažnju NATO-a.

Kurti je na Facebooku napisao da se sve više uočava "prijetnja iz Rusije i Srbije regionalnoj stabilnosti, miru i bezbednosti".

Kurtijeve izjave da Rusija želi da izazove novu krizu uslijedile su nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da Moskva namjerava podsticati sukob između država zapadnog Balkana.

"Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobijamo informacije. Rusija ima dugi plan. [Prvo smo imali] Bliski istok, druga distrakcija će biti Balkan", rekao je Zelenski 15. novembra.

Zabrinutost Zelenskog dijeli i Evropska unija, dok je američki State department rekao Radiju Slobodna Evropa da Washington radi sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskim partnerima na unaprjeđenju upravljanja, vladavine zakona i reda i sprovođenju reformi, te borbi protiv korupcije "koja će smanjiti mogućnost ruskog zloćudnog uticaja i donijeti dugoročni mir, stabilnost i prosperitet regionu".

U međuvremenu, prema Kurtiju, cilj Srbije je da ispuni svoje teritorijalne ambicije prema susjedima. U tom kontekstu pomenuo je grupu Srba koja je izvršila napad na Policiju Kosova 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu, gdje je ubijen policijski narednik.

Odgovornost za ovaj napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza napada, ali je Beograd to negirao.

"Ni nakon međunarodnog pritiska, Srbija nije povukla sve trupe i artiljeriju iz blizine teritorije Kosova. Nastavlja da ugrožava bezbjednost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice sa našom zemljom. Štaviše, Srbija je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom", napisao je Kurti, ne dajući dokaze za ove tvrdnje.

On je tražio da se Srbiji uvedu sankcije zbog napada na Banjsku, a tvrdi da je Radoičić 10. novembra u Raškoj u Srbiji vodio sastanak sa desetinama srpskih političara i zvaničnika paralelnih srpskih opština. Prema Kurtijevim riječima, ovom sastanku su prisustvovali i šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković i predstavnici Srpske liste.

Kurti je rekao da je na sastanku zatražena mobilizacija za glasanje za Srpsku naprednu stranku (SNS), inače vladajuću stranku u Srbiji na parlamentarnim izborima u toj zemlji koji će biti održani 17. decembra.

Da je takav sastanak održan u Raškoj, Srpska lista je demantovala. Novi šef ove stranke Zlatan Ellek rekao je za portal Kossev u Sjevernoj Mitrovici da "prvi put čujem za ovako nešto".

"Ne razumijem kakve veze Radoičić ima sa Srpskom listom", rekao je on.