Ocjena ekonomista

Ekonomisti ocjenjuju da su odnosi između Kosova i Srbije i opšta politička situacija uticali na pad stranih investicija za preko 12 odsto u periodu od aprila do juna ove godine dok Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine demantuje ovakve navode, piše Kosova press.

Ekonomisti ocjenjuju da situacija sa Srbijom treba što prije da se riješi kako bi investitori ulagali na Kosovu.

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine demantuje da je došlo do smanjenja investicija i tvrde da je u periodu od januara do avgust 2023. godine zabilježen porast od 4,3 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Prema izvještaju "Kvartalna procjena privrede" koji je objavila Centralna banka Kosova navodi se da su strane direktne investicije u periodu od aprila do juna 2023. godine rezultirale smanjenjem od 12,5 odsto, dostižući vrijednost od 184,4 miliona eura.

Predsjednik Privredne komore Kosova, Lulzim Rafuna, kaže da je trenutna situacija između Kosova i Srbije jedan od glavnih razloga za smanjenje direktnih stranih investicija i dodaje da razlog može biti i to što potencijalni investitori istražuju tržište.

Rafuna naglašava da se fiskalna politika mora unaprediti i eliminisati administrativne barijere kako bi Kosovo postalo okruženje za poslovanje.

On je takođe dodao da bi Vlada trebalo da formira Radnu grupu koja će ispitati koje su prepreke za poslovanje na Kosovu, u poređenju sa zemljama regiona.

Profesor ekonomije Muhamet Sadiku naglašava da Kosovo u nešto dužem periodu ne stoji dobro sa prilivom stranih investicija. On je dodao da opšta politička situacija utiče na strana ulaganja.

Sadiku naglašava da uprkos činjenici da Kosovo ima nezavisno zakonodavstvo, slično zakonodavstvu Evropske unije, postoji kašnjenje u primjeni ovog zakonodavstva. Prema njegovim riječima, ova činjenica se može smatrati razlogom za smanjenje stranih investicija.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress