Zaključak MMF-a

Ukoliko kaznene mjere EU i SAD ostanu duže vremena na snazi, mogle bi biti prepreka za direktne strane investicije i ekonomski razvoj Kosova, jedan je od zaključaka Međunarodnog monetarnog fonda.

"Nedavni događaji u četiri sjeverne opštine doveli su do privremenih i reverzibilnih mjera nekih tradicionalnih donatora i partnera koje ograničavaju novu ekonomsku i finansijsku saradnju. Iako se ne očekuje da će te mjere uticati na izglede ako se preokrenu u kratkom roku, one bi mogle postati prepreka za direktne strane investicije i ekonomski razvoj uopšteno ako se održe duže", naveo je Gabriel Di Bela koji je predvodio delegaciju MMF tokom posjete Kosovu u periodu od 31. jula do 4. avgusta.

Kako je navedeno u izvještaju MMF, na kraju posjete, Di Bela je upozorio da povećana globalna nestabilnost i tenzije na sjeveru Kosova ostaju rizici za izglede koji bi, ako se materijalizuju, mogli da doprinesu političkim izazovima.

Inače, među zaključcima MMF je i da su usred izazovnog globalnog konteksta, makroekonomski uslovi na Kosovu ostali povoljni do sada u 2023.

"Rast ostaje otporan, inflacija nastavlja da opada, a deficit tekućeg računa je počeo da se smanjuje. Fiskalni prihodi nastavljaju da rastu zdravim tempom, realizacija programa javnih investicija je ubrzana, a fiskalni blažinici su ostali na odgovarajućem nivou", naveo je Di Bela.

Delegacija MMF sastala se tokom posjete Kosovu sa predsjednicom Vjosom Osmani, premijerom Albinom Kurtijem, zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem, ministrom finansija, rada i transfera, ministrom ekonomije i drugim visokim vladinim zvaničnicima.

Sastanke su održali i sa ključnim akterima u energetskom sektoru, predstavnicima privatnog sektora, predstavnicima međunarodne zajednice i razvojnim partnerima.

Izvor: Kosovo Online