Osuda napada

Predstavnici stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda govorili su o mandatu na Kosovu, dijalogu Srbije i Kosova te sukobu u selu na sjeveru prošlog mjeseca.

Tokom rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj je razmatran šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), svi predstavnici zapadnih sila osudili su napad na policiju Kosova u Banjskoj i pozvali na procesuiranje odgovornih.

Jedan pripadnik policije Kosova i trojica napadača srpske nacionalnosti ubijena su 24. septembra, nakon što je naoružana grupa od najmanje 30 osoba otvorila vatru na policiju, što je incident koji je zaoštrio ionako loše odnose između Kosova i Srbije.

Odgovornost za napad preuzeo je tadašnji potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, negirajući da je za to dobio instrukcije iz Srbije, kako optužuju čelnici Kosova.

SAD pozivao na okončanju misije UNMIK-a

Predstavnik SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a je rekao da Washington “snažno osuđuje nasilje naoružanih napadača” na policiju Kosova u selu Banjska, koje je dovelo do smrti policajca Afrima Bunjakua.

“Taj napad je bio direktna prijetnja građanima Kosova i ugrozio je osoblje NATO-a i Evropske unije. Neophodna je puna odgovornost počinilaca napada. Pojedinci koji su pobjegli u treće zemlje trebaju biti izručeni ili procesuirani.”

Naveo je da SAD upozorava obje strane da ne poduzimaju “eskalirajuće poteze” i da se posvete dijalogu, ukazavši da je važno ostvariti napredak u primjeni svih obaveza iz briselskog dijaloga.

Američki diplomata je naveo da je UNMIK “odavno ispunio” svoj mandat te da je SAD pozivao Vijeće sigurnosti UN-a da donese odluku o okončanju te misije, prenosi Beta.

Predstavnici Velike Britanije i Francuske rekli su da su i London i Pariz zabrinuti zbog sigurnosnih izazova na sjeveru Kosova, pozivajući na dijalog, uključujući dogovor o formiranju zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Kina i Rusija: Jednostrani potezi Kosova

Predstavnici Kine i Rusije osudili su “jednostrane poteze vlasti Kosova, koji su podigli tenzije”, pozivajući obje strane “da se vrate na pravi put dijaloga i konsultacija”.

Iako se činilo da se odnosi između Kosova i Srbije konačno kreću u dobrom smjeru, jer su krajem februara prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu prijedloga EU-a, podržan iz Washingtona, a u aprilu usaglasili Aneks za njegovu provedbu, situacija se naglo pogoršala.

Lokalni Srbi su se krajem maja usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, na kojima je izlaznost bila 3,4 posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru Kosova, bojkotirali.

U sukobima je povrijeđeno nekoliko desetaka pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i građana srpske nacionalnosti.

Žrtve u napadu na sjeveru Kosova

Dodatno zaoštravanje tenzija uslijedilo je dvije sedmice poslije, sredinom juna, kada su srbijanske snage uhapsile trojicu  pripadnika policije Kosova, za koje tvrde da su ušli na teritoriju Srbije, što vlasti Kosova negiraju, tvrdeći da ih je srbijanska policija kidnapirala na teritoriji Kosova.

Vlada Kosova je kao reakciju zabranila ulazak robe iz Srbije na Kosovo.

Situacija je eskalirala kada je u sukobu paravojne grupe od tridesetak kosovskih Srba i policije Kosova na sjeveru kod sela Banjska krajem septembra ubijen jedan pripadnik policije Kosova, trojica su ranjena, poginula su trojica napadača srpske nacionalnosti, dok ih je nekoliko ranjeno i uhapšeno.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE