Odluka na Vladi

Šef Agencije za statistiku Kosova Ilir Berisha kaže da će zbog situacije na sjeveru Kosova proces popisa stanovništva zakazan za 1. novembar najvjerovatnije biti odložen, ali da će konačnu odluku doneti vlada, prenosi Ekonomija onlajn.

Berisha ocjenjuje da situacija na sjeveru Kosova „ostavlja malo ili nimalo prostora za nadu“ da će popis biti sproveden na tom području.

„Štaviše, preporuke Evropske agencije za statistiku, ali i pravni osnov Kosova, navode da se popis stanovništva ne sprovodi u posebnim situacijama, u područjima gdje ima nemira u periodu ne manjem od šest mjeseci prije popisa“, naveo je Berisha.

Zakoni predviđaju da je u „u izuzetnim slučajevima“ moguće revidirati datum popisa, a prema riječima Berišshe, opcije su da proces bude sproveden na cijelom Kosovu, osim na sjeveru, ili da potpuno bude odložen za neki drugi period.

„Velika je vjerovatnoća da će popis biti odložen. Jedan od razloga je situacija u četiri sjeverne opštine. Odluku donosi Vlada Kosova“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online