Nekoliko razloga

U članku Radija Slobodna Evropa o procesu članstva Kosova u Savjetu Evrope navodi se nekoliko razloga zašto bi Kosovo moglo da se pridruži, ali i razlozi zašto bi konačna odluka o prijemu Kosova mogla da bude odložena za najmanje godinu dana.

Očekuje se da će Parlamentarna skupština Savjeta Evrope glasati o članstvu Kosova 16. aprila. Biće potrebno dvije trećine glasova poslanika 46 država članica da preporuče Savjetu ministara - tijelu koje donosi odluke - da pozove Kosovo da postane najnovija članica. Očekuje se da će se to, ako sve bude išlo po planu, dogoditi sredinom maja.

Međutim, pošto je glasanje u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope samo savjetodavno, a ne obavezujuće, pravi politički potezi počeće uoči sastanka ministara spoljnih poslova sljedećeg mjeseca, napominje evropska novinska mreža. Jedan od scenarija mogao bi biti da se u maju uopšte ne donese konačna odluka o članstvu Kosova.

„Jedan scenario bi mogao biti da se u maju uopšte ne donese konačna odluka. Kvinta - Francuska, Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države - žele da vide pravi nacrt statuta koji Kosovo predstavlja za ZSO pre nego što se zemlje dogovore o ovoj tački“, navodi se u članku.

U članku se takođe ocjenjuje se da je članstvo Kosova u Savjetu Evrope uslovljeno formiranjem ZSO , dok Kvinta to vidi kao „posljednju priliku” da izvrši pritisak na premijera Kosova, ako se premijer Kosova Albin Kurti da se složi po ovom pitanju, s obzirom da je Kosovo i dalje daleko od Evropske unije.

„S obzirom da je članstvo u EU još samo san, članstvo u Savjetu Evrope je posljednja zapadna šargarepa koja je ponuđena Kosovu. Ali čak i članstvo u Savjetu Evrope može biti korak predaleko za Kosovo – i to ne samo iz političkih razloga. Dakle, dok Kosovo može biti podstaknuto glasanjem u Parlamentarnoj skupštini ove nedjelje, konačna odluka 46 ministara spoljnih poslova može biti odložena najmanje godinu dana, ako ne i duže. Osim ako, to jest, ne bude više napretka u narednim nedjeljama“, podvlači se u članku.

Izvor: RSE