Potpredsjednik AAK-a

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da se konflikt između Srbije i Kosova mora riješiti političkim putem, poštujući prava Srba na sjeveru Kosova, ali vodeći računa da ne dođe do autonomije sjevera, prenosi ABC news Albania.

Lekaj smatra da je Srbija pokušala da pripoji sjeverni dio Kosova terorističkim napadom u Banjskoj, 24. septembra.

"Zahvaljujući Policiji Kosova i brzom akcijom, u koordinaciji sa NATO-om i KFOR-om, uspjeli smo na odličan način da upravljamo situacijom“, rekao je on.

Na pitanje o dugoročnom rješenju, Lekaj je istakao da ono mora biti političko.

Kako je rekao, prava srpske manjine na sjeveru treba da se poštuju na osnovu Ustava i zakona Kosova, ali ni u kom slučaju ne treba dozvoliti da stvaraju njihove nadležnosti i autonomija.

"Rješenje mora biti političko. Zato se ne usuđujemo da pomislimo da prvo dozvolimo Srbiji da pomisli na rat na sjeveru, ali moramo djelovati političkim rješenjem, poštujući sva prava manjine. To ne znači da pravimo asocijaciju sa izvršnom vlašću, kao treći nivo vlasti i da zamišljate da li bi Srbi imali autonomiju. Zato moramo paziti da sva prava koja se odnose na zajednicu dajemo poštujući ustav i zakone i da ne budemo diskriminatorni. Ali se nikako ne smemo okliznuti da bismo stvorili suštinsku autonomiju Srba na sjeveru. Sjever je dio Kosova i to treba da ostane, ali moramo dati prednost političkom izboru“, zaključio je Lekaj.

Izvor: Kosovo online/ ABC news Albania