Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla negirao je da je do ubistva jednog od Srbina, učesnika u terorističkom napadu Banjskoj prije sedam dana, došlo nakon što se predao Policiji Kosova.

"To nije tačno, mi smo videli kako je jedan od ranjenih dobio medicinsku pomoć. Svi svjedoče demokratskom ponašanju naše policije, naša policija je najdemokratskija institucija u regionu, a ne samo na Kosovu i povećanje poverenja u Policiju Kosova u srpskim sredinama je poraslo za 50 odsto", kazao je Sveçla na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje Kosovo onlajna.

Na pitanje da li su stigli rezultati obdukcije trojice ubijenih Srba, Sveçla kaže da će taj proces potrajati.

Sveçla kaže da su sve vrijeme predstavnici međunarodne zajednice koji su na Kosovu bili uključeni u akciju policije, kao i u istragu o dešavanjima u Banjskoj.

"Mi smo gotovo ista ekipa koja radi istragu i dokazi koje smo danas pokazali su podjeljeni sa našim partnerima", kazao je.

Povodom tvrdnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da postoje iskazi očevidaca, ljudi koji su bili na licu mjesta i videli da je najmanje jedan ranjeni čovjek ubijen zverski, Sveçla je rekao da "oni nemaju takav snimak".

"Borba je trajala satima, kada imate okršaj dvije grupe, ne znam koliko je policajaca bilo, ali bilo je više od 90 terorista na toj lokaciji, ne možete da imate sve snimke", navodi.

Što se tiče tvrdnji predsjednika Srbije, Sveçla je ponovio da je "policija Kosova najdemokratskija institucija i nema nikakvih indicija, a kamoli kakvih dokaza da je to istina".

Sveçla navodi da su snimci iz Srbije, za koji tvrdi da dokazuju da je "grupa u Banjskoj bila obučavana po nalogu i sa znanjem Beograda", napravljeni dronom koji su konfiskovali.

"Taj snimak je napravljen dronom koji smo mi konfiskovali, a bio je u rukama terorista. Mi smo konfiskovali tri drona, a na jednom od njih smo pronašli ove snimke. Što se tiče snimka na kojem je Milan Radoičić, to je naš dron koji je nagledao situaciju tokom okršaja. Da li mu je neko javio za dron ili je neko čuo naš dron, ja to ne znam. Ne možemo doći do tačne informacije u vezi toga", rekao je on.

Na pitanje da li je istina da nisu dozvolili Eulexu i Kforu da učestvuju sa Policijom Kosova, Sveçla a je kazao da to nije istina.

Izvor: Kosovo Online