Sjever Kosova

Napad u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen, dogodio se u ranim jutarnjim satima na sjeveru Kosova; ranjeni policajac nije životno ugrožen.

Jedan policajac je ubijen, a drugi ranjen u ranim jutarnjim satima nedjelje kada su napadnuti u selu Banjska kod Zvečana, potvrdio je premijer Albin Kurti. 

Koha navodi kako se sumnja da se grupa napadača krije u manastiru Banjska.

Kurti je na društvenoj mreži Facebook objavio kako je ubijeni bio pripadnik regularne policije, dok je ranjeni iz granične policije Kosova i on je van životne opasnosti. Dodao je kako se pucnjava čula i nakon napada, te kako je riječ o vatrenom oružju raznih kalibara.

“Napadači su profesionalci koji nose maske i teško su naoružani”, napisao je Kurti na Facebooku.

Poštivanje zakona


“Osuđujemo ovaj kriminalni i teroristički napad. Organizirani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu. U ovoj borbi mi branimo i poštivamo zakon, štitimo sve građane bez razlike, te nezavisno Kosovo.”

Premijer Kosova je poručio kako će počinitelji i njihovi nalogodavci “pasti, biti uhapšeni, procesuirani i kažnjeni”.

“Vlada Republike Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na zločine i zločince, terorizam i teroriste. Kosovska policija je informirala porodicu A.B. o njegovoj pogibiji. Ranjeni policajac je van životne opasnosti. Izražavamo saučešće porodici i svima zbog našeg palog policajca. Ranjenome želimo brz i potpun oporavak”, poručio je Kurti.

Kamioni bez tablica

Policija Kosova je također saopćila kako se desio napad na njene pripadnike na sjeveru u ranim jutarnjim satima, te potvrdila ubistvo jednog, a ranjavanje drugog pripadnika.

Kako se navodi u policijskom saopćenju, sve je počelo postavljanjem dva kamiona bez registracijskih tablica na most kod ulaza u selo Banjska čime je došlo do blokade.

“Regularne jedinice policijske stanice u Zvečanu, nakon dobijanja informacije, odgovorile su na poziv i poslane su tri jedinice u pravcu spomenute lokacije. Čim su stigli blizu mjesta prijavljene blokade, naišli su na otpor gdje je nekoliko ljudi pucalo iz raznih vrsta naoružanja”, navodi se u saopćenju i dodaje kako su korištene i ručne bombe.

“Dva policajca su pogođena”, navodi se u saopćenju.

Osmani: Napad na Kosovo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prekinula je zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je boravila u New Yorku, i vraća se u Prištinu zbog jutrošnjeg napada na policiju.

Ona je na Facebooku napisala kako su ubistvo i ranjavanje policajaca “planirale i izvršile srbijanske kriminalne bande”.

“Ubistvo policajca i ranjavanje drugog na sjeveru Kosova, koje su planirale, orkestrirale i izvršile srbijanske kriminalne bande, napad je na red i zakon sjevera države, napad je na Kosovo. Ovi napadi ponovo dokazuju destabilizirajuću snagu kriminalnih bandi, koje organizira Srbija, koji dugo vremena, kao što je dokazano napadima na KFOR, novinare i građane, žele destabilizirati Kosovo i regiju”, navodi Osmani. Dodaje i da su napadi na snage sigurnosti Kosova napad na suverenitet države.

Istakla je kako očekuje da međunarodni saveznici podrže Kosovo u naporima uspostave reda i zakona, te zaštite suvereniteta u svakom dijelu ove države.

“Uz oštre osude ove otvorene agresije Srbije prema Kosovu, očekujem da naši saveznici podrže Kosovo u naporima uspostave reda i zakona i očuvanja suvereniteta u svakom dijelu Republike Kosovo. Izražavamo najdublje saučešće porodici ubijenog policajca i uvjeravamo ih da počinitelji ovih terorističkih djela neće pobjeći pravdi.”

“Pozivam sve građane, institucije i političke subjekte da ostanemo ujedinjeni u ovo vrijeme kada Srbija otvoreno dovodi u pitanje teritorijalni integritet, sigurnost i suverenitet naše Republike. Kao predsjednica Republike imam puno povjerenje u naše pripadnike i pripadnike Policije Kosova”, napisala je čelnica Kosova.