Mogućnost da i poslije 1. januara 2024. godine za građane Kosova ostanu obavezne vize za putovanja u države Evropske unije, iako je Brisel doneo odluku da tog datuma počne bezvizni režim, u Prištini među običnim svijetom izaziva nevjericu i ogorčenje.

Građani Prištine sa kojima je ekipa Kosovo onlajna razgovarala iznenađeni su pretnjom koju je uputio francuski predsjednik Emmanuel Macron, povodom neispunjena obaveza koje vlast Kosova ima prema EU.

Macron je izjavio da je moguće da će biti razmotrena vizna politika.

Xhemail Garbeshi vjeruje da će Kosovo dobiti liberalizaciju viza u januaru, kako je to i bilo najavljeno.

"Odlučeno je da se to završi poslije Nove godine, ali i mi moramo da budemo pažljivi i da izvršavamo naređenja koja dolaze iz Evrope“, smatra Garbeshi.

"Ako se to desi i vize ostanu biće kriva Evropa. Strašno je za Evropu, ako učini tako nešto“, rekao nam je Hazir Aliu.

Hasan Shala koga je ekipa portala srela na šetalištu u Prištini ističe da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

"Svi uslovi koji su predviđeni za to su ispunjeni, a sad Evropa kao Evropa ima svoje kriterijume. U ovom momentu najmanje je vlast kriva za to“, rekao je Shala.

Pojedni građani sa kojima su novinari pričali, krivce, ukoliko do liberalizacije viza ne dođe, vide i u Srbima.

"Ako Kosovo ne dobije bezvizni režim krivi su svi - Albanci, Srbi. A, za vlast nemoj da me pitaš“, rekao nam je jedan stanovnik Prištine.

Izvor: Kosovo Online