Politički analitičar

Politički analitičar Nezir Kraki ocjenio je da je poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona premijeru Kosova Albinu Kurtiju dobra stvar, ali da pristup Francuske nije dobar za Kosovo dodajući da se francuski stav promjenio od posjete predsjednika Aleksandra Vučića Parizu, prenosi Dukađini.

"Još nisam baš dobro razumeo pristup Francuske u posljednje vrijeme, od Vučićeve posjete Parizu. I čini mi se da se ovdje u Parizu nešto ne razumije, kao da se ne razume da je Srbija djelima i riječima precizno sabotirala francusko-njemački plan", kazao je Kraki.

Predsjednik Macron pozvao je u utorak Kurtija, a u razgovoru mu je pomenuo značaj formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu članstva Kosova u Savjetu Evrope.

"Dobro je što je predsjednik Francuske lično zainteresovan da nađe vremena za takve pozive", dodaje Kraki.

Kako kaže, izgleda da se u Parizu ne razume da Srbija ostaje "jedina država na Balkanu koja je prijetnja miru kako na Balkanu, tako i u Evropi".

Dodaje da Kosovo ne treba jednostrano mobilisati za primjenu postignutih sporazuma.

"Hajde sada da tražimo od Kosova akcije koje su u okviru tog teksta ili tačaka kojima je prethodio francusko-njemački plan, plan koji Srbija odbacuje... Ne znam zašto bi Kosovo trebalo da preduzima druge korake, zašto bi Kosovo trebalo da radi jednostrano, dok Srbija nije uradila ništa", rekao je Kraki.

Macronov telefonski poziv se može posmatrati kao svojevrsni pritisak, naglasio je Kraki.

"To se može posmatrati kao neka vrsta pritiska. Ne vjerujem da se članstvo Kosova može blokirati po ovom pitanju, jer nema mnogo prostora ni tehnički, ni politički da Kosovo preduzme nepovratne korake, kako kaže francuski predsjednik prije glasanja za članstvo u Savjetu Evrope... Ako se od Kosova traži da napravi ZSO, dok Srbija nastavlja sabotaže i ratni ples na granici, Kosovo treba da kaže - hvala, vidimo se sljedeći put", dodao je Kraki.

Smatra i da, ako se ZSO postavi kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope, Kosovo treba da traži dodatna pojašnjenja od Evropske unije i Francuske.

Komentarišući neuspjeh glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, Kraki kaže da je to "igra Srbije".

Izvor: Kosovo online/Dukagjini