Nacionalna bezbjednost

Vlada Kosova i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu potpisale su sporazum o bezbjednosnim mjerama u cilju zaštite povjerljivih informacija, prenosi Ekonomia onlajn.

Sporazum su potpisali američki ambasador Jeff Hovenier i premijer Albin Kurti.

Kurti je prilikom potpisivanja izjavio da sporazum predviđa postupanje obe strane u vezi sa povjerljivim informacijama, način raspolaganja tajnim informacijama i njihovo dijeljenje u odnosu na ovlašćene strane.

„Koncept nacionalne bezbjednosti je vodič za opšte upravljanje. Vlada je dužna da obezbjedi zaštitu građana, i to čini mudrim političkim, ekonomskim, diplomatskim i vojnim akcijama“, rekao je premijer.

Kurti je istakao da je „nacionalna bezbjednost ispravna i neophodna“.

„Takva zaštita informacija je zakonom predviđena i pruža zaštitu sve dok nacionalni interes tako nešto nalaže. Zbog toga smo se danas, zajedno sa ambasadorom Hovenierom, dogovorili da će se informacije kategorisane kao takve čuvati kako je predviđeno nacionalnim zakonodavstvom i da neće biti otkrivene osim onima koji posjeduju sertifikat o bezbjednosti, bez obzira na poziciju ili zvanje koje lice zainteresovano za informacije uživa“, rekao je Kurti.

Ambasador Hovenier naveo je da sporazum predstavlja osnovu za razmjenu povjerljivih informacija.

"Sposobnost partnera da razmjenjuju informacije brzo je vitalna, posebno u oblastima bezbjednosti i odbrane. Sporazum je rezultat dvogodišnjih pregovora i koordinacije i predstavlja snažnu opredjeljenost SAD da nastavi kooperaciju sa Kosovom u oblasti bezbjednosti. Ovaj sporazum unapređuje sposobnost Kosovu da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet kroz razmjenu informacija sa SAD. Takođe omogućava da postignemo naš zajednički cilj da se Kosovske bezbjednosne snage transformišu u profesionalnu, NATO interporebilne, multietničke snage za teritorijalnu odbranu, kao i da se Kosovo integriše u evroatlantske bezbjednosne strukture", poručio je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online