Zloupotreba!

Nezavisni poslanik Haki Abazi je kritikovao premijera Kurtija i Vladu zbog pomoći u energetskom sektoru, za koji je rekao da je njegov sljedeći neuspjeh.

On je rekao da je Kurti otišao na konferenciju da bi dobio bodove, ali rok je zatoren dva dana nakon otvaranja konkursa i on se više ne pojavljuje.

Abazi je, putem objave na Facebooku, poručio da to nije ni blizu obećanog i da se radi o zloupotrebi, dubokom lošem upravljanju javnim sredstvima i nepoznavanju pripreme i kreiranja javnih politika i njihove implementacije.

Njegov ceo post:

Sljedeći neuspjeh u energetskom sektoru!

Prije četiri dana, u prisustvu i uz Kurtijev govor, otvorena je mogućnost prijave za intervenciju za povećanje efikasnosti korištenja energije i za efikasnu opremu. Inicijativa koju treba pozdraviti.

Rok za prijavu, prema izvještajima, istekao je nakon dva dana. Šta reći, kako objasniti ili ko su ti ljudi koji državu doživljavaju kao dječju igračku. Naravno, Kurti se pojavljuje na konferenciji za novinare sa ministrima kada treba da skupi poen, ali pošto je duboko manipulativan, ne pojavljuje se kada je neuspjeh jasan i nakon dva dana konkurs je zatvoren.

Vratimo se energiji i efikasnosti i održavanju izgleda jednostavnim i nekompliciranim.

Efikasna oprema i njihovo subvencionisanje kao program se godinama primenjuje na Kosovu sredstvima Evropske unije. Korisnici su bili prodavci opreme, frižidera, šporeta, bojlera, itd. Odnosno, ovaj program je neuspješan jer se uređaji kupuju i vraćaju da bi dobili razliku u gotovini. Pitajte stručnjaka iz Albanije koji je vodio ovaj program na Kosovu.

Također, ova vrsta subvencije, kao i u slučaju termičkih pumpi, remeti tržište jer nepotrebno podiže potražnju, a time i cijenu. U slučaju termičkih pumpi, cijena po jedinici je porasla do 35-40%. Termička pumpa koja u Severnoj Makedoniji košta 6.000 eura na Kosovu u vrijeme subvencije prodata je za 10.000 eura i nastavlja se. Takođe, vještački rast kroz subvencionisanje tržišne potražnje i kratko vrijeme za apliciranje i izdavanje granta s jedne strane i potpuni nedostatak tačnog opisa tehničke specifikacije i kriterijuma, doveli su na tržište i instaliranu opremu koja je neefikasna, bez standardizovanih i ponekad sa gasovima koji nisu prihvaćeni u EU.

Podrška novcem poreskih obveznika za izolaciju kuća i stambenih prostora vrši se bez zakona o građenju, bez tehničkih standarda, bez tehničke specifikacije, bez opisa standarda vrata i prozora, bez standarda tipa stakla, bez kvalifikacije onih obavljanje poslova ili nadzor nad tehničkom implementacijom. Drugim riječima, isti nastavak kako se radilo ranije, cilj je raspisivanje tendera, trošenje budžeta i bilo koja fotografija na Facebooku ili video na Instagramu ili oboje, i onda je sve u redu.

Posao gotov, ali ovo nije ni blizu obećanog! U stvari, radi se o zloupotrebi, dubokom lošem upravljanju javnim sredstvima i nepoznavanju pripreme i kreiranja javnih politika i njihove implementacije.

Ovo nije promjena, ovo je loš nastavak!