Protivustavno ponašanje

Samostalni poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi smatra da je neophodno hitno sazvati sjednicu parlamenta zbog, kako kaže, nedemokratskog i protivustavnog ponašanja izvršne vlasti Kosova, ukazujući da vlada odobrava Danskoj korišćenje zatvora u Gnjilanu bez podrške poslanika, kao i da je obmanula javnost iznošenjem laži o pokušaju atentata na premijera Albina Kurtija prilikom njegove posjete Skoplju.

Abazi je naveo na Facebooku po stavkama nekoliko koraka aktuelne vlade zbog kojih je neophodna rasprava na nivou Skupštine Kosova.

Ističe da se izvršna vlast izbjegava da odgovori na poslanička pitanja.

"Moramo da razgovaramo o sporazumu sa Danskom o davanju Zatvora Gnjilane u upotrebu sve dok postoji snažno odbijanje u parlamentu i civilnom društvu za ovo", poručio je Abazi.

Uakzuje da je vlada iskoristila javni servis RTK za širenje laži o pokušaju atentata na Kurtija, kao i da nije reagovala na saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije koje joj je uputilo demant.

On se osvrnuo i na imenovanje komesara KBS.

"Za komesara KBS odredili su lice bez legitimiteta i bez ikakve transparentnosti. To je i prijetnja nacionalnoj bezbjednosti", upozorava Abazi.

Ovi postupci su, ocjenjuje, destruktivni za ustavni poredak i Parlament.

"Za nedemokratsko i protivustavno ponašanje izvršne vlasti potrebna je hitna sjednica parlamenta. Ministar pravde bi trebalo hitno da bude pozvan u parlamentarnu komisiju zbog lažnih izjava u vezi sa sporazumom sa Danskom", zaključio je Abazi.

Izvor: Kosovo Online